Nógrád megye

2017.10.26. 20:02

„Hazajárók” erősítik megyénket

Sajtódíjat kapott idén a Nógrádi Megyenapon a „Hazajáró” című honismereti, turisztikai magazinműsor. A hétről-hétre bakancsot húzó stáb a közelmúltban bejárta a Karancs-vidéket, de nem ez volt első nógrádi barangolásuk.

Lakatos Kati

A Medvest is láthattuk már a műsorban, mint ahogy a helyi palóc kultúrát elevenítették fel a Hollókő-Szécsény-Alsósztregova-Szklabonya tengely bemutatásával is. Vallják: Nógrádban a turizmus kitörési pont lehetne, köszönhetően az itt élők székelyekéhez hasonló mentalitásának és a dúsgazdag kultúrtörténeti és természeti értékeknek. Interjúnkban három stábtaggal, Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor szereplőkkel és Moys Zoltán rendezővel beszélgetünk.

 

Fotó: Niederland Dávid

 

Olyan díjakat tudhat a műsor eddig magáénak, mint például a Magyar Örökség Díj és a Bocskai-díj. Ezt a sort gazdagítja a Nógrád Megyei Sajtódíj. Mit jelent ez az elismerés számotokra?

Moys Zoltán: A „Hazajáró” arról szól, hogy Nógrád megye nem ér véget Balassagyarmatnál vagy Somoskőújfalunál, hanem Losonc és Fülek is a történelmi Nógrád megyéhez tartozik. Számunkra ez a díj azt jelenti, hogy azt a munkánkat ismerik el, amely ennek a régiónak az egységességét, a mesterségesen kettészakított vármegyének az újraegyesítését szolgálja. Nagy büszkeséggel tölt el bennünket ez a kitüntetés. Nógrád megyében mindig itthon éreztük magunkat. A trianoni békediktátummal központiból határmegyévé tették ezt a térséget, s ez nagyon sok hátrányt okozott a megyének, mégis úgy látszik, vissza lehet fordítani a negatív folyamatokat. A hagyományok megőrzésével, a közösségek összetartozásának erősítésével, a határmenti két oldal kapcsolatának újrafelvételével nagyon jó úton halad a palócság. Műsorunkban is azt akarjuk erősíteni, hogy Nógrád vármegye újra erős legyen.

Ha jól tudom, legutóbb a Karancs-vidékét mutattátok be honismereti magazinműsorotokban. Ezelőtt is forgattatok már Nógrád megyében? 

Kenyeres Oszkár: Nógrád megyét három Hazajáró epizód érintette eddig. Az elsőben a Medves vidékéről indultunk és Gömört is érintettük, a másodikban Hollókő volt a kiindulási pont, ahonnan Rimócon és Szécsényen keresztül jutottunk el Madách és Mikszáth szülőhelyeire, Alsósztregovára és Szklabonyára. A legutóbb itt forgatott epizódban a Karancs szerepelt. Érintettük a határ mindkét oldalát, de hangsúlyosabb szerepet kapott az anyaországi oldal. A felvidékről csak Füleket és Kalondát mutattuk be. Lényegében a Karancs vulkanikus tömbjét jártuk körbe: Karancsberény volt a központ, de láttuk a Karancssági templomot, bejártunk az Ipolytarnóci tanösvényt és a palóc grand kanyont, vagyis a Páris szurdokot is. Nagyon szeretünk itt forgatni és a jövőben szívesen bemutatnánk a megye többi részét is.

Jól ismeritek a turisztikai „kínálatot” a történelmi Magyarország területén. Mit gondolsz, van esély arra, hogy Nógrád megye is a turisztika élmezőnyébe kerüljön? 

Kenyeres Oszkár: Azt szokták mondani, hogy a turizmus a béke iparága. Sok régiónak ez az egyetlen lehetősége. Nógrád nagyon el van látva kultúrtörténeti értékekkel és természeti látnivalókkal. Ez egy kitörési pont lehet a térség számára. S itt járva látható, hogy olyan folyamatok zajlanak, amelyek a turizmus-fejlesztést erősítik. Ha ezt az utat sikerül megtartani, akkor ez abszolút kitörési pont lehetne, de nyilván a gazdaságnak is mellé kéne állnia és beruházásokra is nagy szükség lenne, amelyek ezt erősítenék.

Jakab Sándor: Én az Ipolyság mellől származom, ezért mindig örömmel járok Palócföldön. A legutóbbi forgatás hangulata is nagyon jó volt, az emberek igazán vendégszeretőek errefelé. Mindig úgy érezzük magunkat itt, mintha székelyföldön járnánk, nagyon hasonló az emberek mentalitása. 

Neked, mint igazi palócnak, mit jelent ez a díj? 

Jakab Sándor: Palóc emberként elmondhatom, hogy valamilyen szinten hazai pályán kaptuk ezt a díjat. Emiatt mindig más szemmel fogok erre a díjra nézni, mint a többire. Különlegesebb érzés.

A műsor jelölt az idei Prima Primissima Magyar Sajtó díjára. Ez egy újabb komoly elismerése lenne a Kárpátok fenséges gerinceit és legszebb tájait megannyi kaland, találkozás és magyar emlék bemutatásával megidéző „Hazajáró”-nak. Az alkotók számára a jelölés óriási megtiszteltetés és számítanak a nógrádi szavazókra is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!