Gála

2019.02.17. 15:30

Mégsem adnak át reklámszünetben Oscar-díjakat

Visszakozott a filmakadémia: hagyományokhoz híven végül mind a 24 díjat a műsor közvetítése alatt vehetik át a nyertesek.

Forrás: Shutterstock

A 91. Oscar-díjátadó gálát február 24-én rendezik meg a hollywoodi Dolby Színházban. Az Oscar-show évek óta küzd a hanyatló nézőszámmal, idén ráadásul műsorvezető nélkül zajlik majd az est.

A filmakadémia és a show producerei a nézettségen a műsor rövidítésével próbáltak volna lendíteni, mivel az tavaly is csaknem négyórás volt.

Ezért született korábban az a döntés, hogy négy kategória, az operatőr, a vágó, a kisjátékfilm, valamint a maszk és haj díjait a reklámszünetben adják át.

A hétfői bejelentés azonban óriási ellenállásba ütközött a filmakadémia tagjai és a négy kategória szakmai szervezetei részéről. Egyebek mellett levélben tiltakozott az Amerikai Operatőrök Társaságának (ACS) elnöke, Kees Van Oostrum, szerdán pedig egy nyílt levél szólította fel a filmakadémiát és a műsor producereit, Donna Gigliottit és Glenn Weisst, hogy vonják vissza a döntést. Ezt a levelet több mint kétszáz operatőr, 75 filmrendező – köztük Martin Scorsese, Alfonso Cuarón és Spike Lee -, 80 színész – köztük Bradley Cooper, Glenn Close és Emma Stone -, továbbá a filmakadémia számos producer, vágó és más ágazathoz tartozó tagja írta alá.

Bradley Cooper
Fotó: VALERIE MACON / AFP

A tiltakozásnak meglett az eredménye, a filmakadémia pénteki közleménye szerint „az összes Oscar-díjat vágás nélkül, hagyományos formában adják át.”

A gálaműsort Magyarországon élőben a Moziverzum filmcsatornán, Ördög Nóra vezetésével követhetik a nézők.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!