nem tud hibázni

2018.09.17. 13:47

Paul McCartney már megint csinált valami csodálatosat

Az énekes 36 év után vezeti újra az amerikai albumlistát.

(FILES) In this file photo taken on July 26, 2017 Sir Paul McCartney performs in concert during his One on One tour at Hollywood Casino Amphitheatre in Tinley Park, Illinois. Paul McCartney is back on the top of the charts, on September 16, 2018 earning his first solo number-one album in the United States in 36 years. / AFP PHOTO / Kamil Krzaczynski

Pár napja még egy lift utasait tréfálta meg, azután pályaudvaron zenélgetett, és most megint nagyot gurított Paul McCartney: harminchat év után ugyanis ismét ő vezeti az amerikai albumlistát. A 76 éves brit ex-Beatle új lemezével, az Egypt Stationnel állt a Billboard 200 élére, ez legutóbb 1982-ben fordult elő Tug of War című korongjával.

Az Amerikában szeptember 7-én az MPL/Capitol Records gondozásában megjelent Egypt Station Paul McCartney 25. szóló- vagy a Wingsszel közösen készített lemeze, amely öt évvel követte a 2013-as New című anyagot. Az Egypt Station az első héten a várakozásokat jóval felülmúló 153 ezer egységnyi eladást produkált az első héten – olvasható a www.billboard.com-on.

Az Egypt Station Macca nyolcadik listavezető lemeze az Egyesült Államokban; már legelső szólólemezével, a Beatles feloszlásával gyakorlatilag egy időben, 1970-ben megjelent McCartney című koronggal sikerült az élre törnie. Hasonló magasságokba jutott később a Red Rose Speedway (1973), a Band on the Run (1973), a Venus and Mars (1974), a Wings at the Speed of Sound (1976), a Wings Over America (1976) és a Tug of War (1982) is. Utóbbi három héten keresztül vezette a Billboard 200-at.

Az azóta, az Egypt Stationig eltelt 36 év a leghosszabb szünet, amely bármely élő előadó esetében két listavezető lemez között eltelt. Hasonlóan elképesztő adatot mondhat még magáénak Barbra Streisand, akinek első (1964) és eddig utolsó (2016) listavezető albuma között telt el több mint 51 év.

McCartney esetében ugyanakkor 19 listavezető Beatles-lemezt is számolni kellene – ez abszolút rekord Amerikában.

Borítókép:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!