Sporttáplálkozás

2018.07.06. 22:22

Egyen úgy, mint a Terminátor!

Így étkezett Schwarzenegger a pályája csúcsán.

Picture taken 19th May 1977 of American actor Arnold Schwarzenegger during the 38th Cannes film festival. The actor presented Pumping Iron, a documentary which spreads his fame beyond bodybuilding circles. Arnold Schwarzenegger was born 30th June 1947 in the small isolated village of Graz, Austria. Now, he is chairman of the Inner-City Games Foundation, this program covers 10 city's and is continuing to grow. He poses 21th June 2003, new threat to beleaguered California governor. AFP PHOTO / AFP PHOTO

A mai napig nagyon sok konditerem falán kint lóg Arnold Schwarzenegger fotója, amint kisgatyában pózol dagadó izmokkal. A testépítő 1965 és 1980 között szinte legyőzhetetlen volt, hétszer nyerte el a Mr. Olympia címet. De mégis, hogyan lett egy grazi fiatalemberből a világ legjobbja? A CsupaSport eredt a (nem is annyira) titkos recept nyomába.

Mint írják, Arnold Schwarzenegger 14 évesen a futball helyett a testépítést választotta, már akkor is komoly edzéstervvel rendelkezett: egy grazi konditerembe járt rendszeresen, és olyan sportolók motiválták, mint például Johnny Weissmüller vagy Steve Reeves.

Schwarzenegger 1977-ben
Fotó: AFP

Schwarzi tudatosan készült arra, hogy a világ legjobb testépítője legyen, és a ’70-es években el is érte a célját. 1970-ben nyerte meg először a Mr. Olympiát, majd az azt követő öt évben sem talált legyőzőre.

„Pályafutásom csúcsán 51 centis vádlim, 72 centis combom, 86-os derekam, 145-ös mellkasom és 56-os karom volt”

– idézi Schwarzeneggert a pumpingiron.hu.

A portál összefoglalja, hogy Schwarzenegger napi kétszer edzett, 4–6 órát töltött a konditeremben és ötször evett. A ’70-es években a testépítők alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú diétán éltek.

Arnold étrendje főleg tojásból, húsból, halból, zöldségekből, túróból és fehérjeshake-ből állt.

A testépítők ekkor nagyon kevés rizst és gyümölcsöt ettek. Állítólag nem volt valami nagyétkű, egy közepes méretű steakkel jóllakott.

Schwarzeneggeréknek azonban volt egy „csaló” napjuk, amikor azt ehettek, amit akartak. Akár pizzát, fagylaltot vagy süteményt.

A ’70-es években a testépítők nem válogathattak a különböző táplálékkiegészítők között, szteroidokat viszont használtak. Több testépítő is orvosi felügyelet mellett szedte ezeket a szereket. Schwarzi elismerte, hogy ő is használt szteroidokat.

Schwarzenegger Conan szerepében, 1984-ben
Fotó: ARCHIVES DU 7EME ART / AFP

Az „Osztrák Tölgy” aztán az 1975-ös Mr. Olympia megnyerése után bejelentette visszavonulását. 1980-ban azonban visszatért a versenyre, a Conan, a barbár című filmre olyan jó formába hozta magát, hogy újra elindult. S ha már elindult, nyert is…

Schwarzenegger hat szabálya a sikerhez

– Bízz magadban!

– Döntsd le a korlátokat!

– Ne félj a kudarctól!

– Ne hallgass a negatív emberekre!

– Dolgozz keményen!

– Ne csak kapni akarj, adj is!

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!