jegyzet

2021.02.25. 06:30

Gulácsi és a család

Novák Miklós

„A család az család – ez nem is lehet kérdés! Több mint 14 éve külföldön élek, mind a magánéletben, mind a profi sportban rengeteg különböző emberrel találkoztam, legyen szó akár nemzetiségről, kultúráról, vallásról, életfilozófiáról vagy bármi másról. Minél több időt tölt az ember külföldön vagy különböző emberek között, annál inkább rájön, hogy attól, hogy nem mindenki egyforma, csak színesebb lesz a világ, és hogy a legfontosabb a szeretet, az elfogadás és a tolerancia mások iránt. Minden embernek joga van az egyenlőséghez. Ugyanúgy, ahogy minden gyereknek joga van boldog családban felnőni, alkossa azt a családot bármennyi, bármilyen nemű, bármilyen színű, bármilyen vallású ember. Én kiállok a szivárványcsaládok mellett! Szólaljunk fel a gyűlölet ellen, legyünk elfogadóbbak és nyitottabbak!”

Nem a Momentum valamelyik harcosa fogalmazott ekképpen szivárványos kiáltványt a lövészárok poklából, hanem Gulácsi Péter, a magyar labdarúgó-válogatott kapusa.

Mély levegő. Egy hónapja sincs, hogy a Bayern München stadionja szivárványszínekbe burkolózott, a csapatkapitánya is hasonló karszalagot öltött – vég nélkül sorolhatnánk a példákat. Meggyőződés ide, vagy oda, nagy a nyomás a világ érdeklődésének homlokterében álló sportklubokon és sportolókon is, hogy tegyenek hitet a nyílt társadalom mellett. (S nincs már titok, program ez, tessenek csak belelapozni a CEU gondozásában megjelent Re­thinking Open Society című „liberális bibliába”!)

Mély levegő. Ha már ezeken a hasábokon jelenik meg ez az írás, talán Gulácsi Péternek is erre lenne szüksége a magyar vidéken a külföldön eltöltött tizennégy éves szolgálat után, hogy ne csak a külföldi profi világból érjék ingerek, hanem a magyar valóságból is, amely nem csupán nyitott és elfogadó, hanem manírok nélkül vendégszerető is mindenekelőtt.

De eddig és ne tovább. Miért éppen Gulácsi Péternek ne lenne joga politikai kérdésben megnyilatkozni? A fő probléma az, hogy ezzel megosztja a válogatottat. Ezt a vitát persze nem én döntöm el, s nem is az, aki az ellenkezőjét állítja, hanem az élet maga. A Gulácsi Facebook-üzenetére érkezett kommentek ugyancsak sokszínűsége. S innen nézve

Gulácsi hibát követett el. A magyar válogatott ereje az egységben rejlik. Az RB Leipzig kapusa éppen ezt az egységet kezdte ki.

Ha úgy tetszik, vétett a család ellen, amely őt a hibáival együtt szereti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!