JEGYZET

2018.03.23. 06:30

Belga remény

Takács Zoltán

 

Kezdetben vala a reménykeltés. Egy új, fényes korszak eljövetelének ígérete a dicső magyar futballmúlt árnyékában. A hit elhintése, a címeres mezért való harc meghirdetése, vállt vállnak vetve, együtt a szurkolókkal, utolsó vérig. Aztán jönnek a nem várt sérülések, a hátráltató körülmények, a balsors, akit régen tép… S a végén a kínos magyarázkodás.

Többnyire ezek a magyar futballkapitányok pályafutásának stációi. És mindig elhisszük, hogy most aztán másként lesz, mert annyira szeretnénk hinni benne.

Mert a magyar válogatott sokkal több, mint egy labdarúgócsapat.

Aki addig nem értette, az Eb alatti eufóriában megtapasztalhatta. Ezt az érzést szeretnénk újra átélni két év múlva az új Puskásban, a következő kontinens­bajnokságon.

Nem tudom, hogy Georges Leekens pontosan felmérte-e, mire vállalkozott, de ma este, a kazahok elleni első kapitányi megméretésén vélhetően közelebb kerülhet a feladat összetettségének megértéséhez.

Szögezzük le, a belga edző az utóbbi években semmi különöset nem virított a nemzetközi futballéletben, ám kissé régebbről azért vannak figyelemre méltó eredményei. Tény, hogy harminc év alatt 23 állomás­helyen fordult meg, amiért az optimisták rutinosnak, a pesszimisták megélhetési vándormadárnak látják. De egy új korszak kezdetén nem lehet másba kapaszkodni, mint abba, hogy három jó dolgot biztosan tud a tapasztalt kapitány.

Egyrészt valamit csak konyíthat a csapatépítéshez, hiszen ő tette be azokat a tehetségeket a belga válogatottba, akik a mai sikercsapat derék­hadát alkotják. Oké, a magyar ligában jelenleg nagyítóval sem látni Hazard, Lukaku vagy De Bruyne szintű tehetséget, de Szobosz­laiék generációjában azért csak akad olyan talentum, aki kiugorhat a közeli jövőben.

Másodsorban Leekens híres arról, hogy a játékosokat a képességeiknek leginkább megfelelő játékrendszerbe illessze, így számtalanszor rakott már össze egy szervezett, stabilan védekező, kevés labdát vesztő és a rögzített játékhelyzetekből veszélyes gárdát. Kell ennél több?

S végül ne feledkezzünk el a mester egyik legfőbb erényéről, hiszen állítólag igencsak jó motivátor. Képes egy középszintű játékossal is elhitetni azt, hogy jobb, több annál, mint amire taksálják. Nos, erre a tulajdonságára kiváltképpen szüksége lesz minálunk, mert nemzetközileg jegyzett játékosunk alig akad.

Tény, hogy ma a kazahok és kedden a skótok ellen egy új korszak kezdődik. A belga korszak. A reménykeltésen túl vagyunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!