JEGYZET

2021.06.02. 06:30

Nyeregben

Ökrös Csaba

Egy pillanatra visszatekintve az éppen véget ért évszakra elmondhatjuk, hogy nagyszerű tavaszuk volt a kerékpársportért rajongóknak. A Párizs–Roubaix ugyan elmaradt a klasszikusok közül, de ki nem vonja meg a vállát erre, ha felidézi a néhány napja véget ért olaszországi körversenyt. Mint emlékezetes, két magyar is volt a mezőnyben. Dina Mártonnak ez volt élete első háromhetes versenye, Valter Attila a tavalyi szereplése révén már megismerkedhetett a nehézségekkel, amikkel egy ilyen versenyen szembesülni lehet. Aligha lehet túlbecsülni a Giro d’Italia megpróbáltatásait. Nézőként valószínűleg felbecsülni se nagyon tudjuk. Azt bizonyosan megállapíthatjuk, hogy fontos szerepük van a fogaknak a verseny során, mert a kerékpárosok fogcsikorgatás nélkül aligha lehettek úrrá a számtalan nehézségen. Több száz kilométer hegymenet, havas eső, a magas hegyeken fagypont körüli hőmérséklet – nem lehetett leányálom. Valter Attila számára mégis álomszerűen alakult az olasz körverseny. Ez igen látványosan mutatkozott meg abban, hogy három napig ő viselte a rózsaszín trikót, azaz ő állt az élen az összetett versenyben. Nagyon megdobogtatta vele a magyar szurkolók szívét, és azok figyelmét is a kerékpársportra irányította, akik egyébként nem mutatnak érdeklődést a sportág iránt. A rózsaszín trikós napok új irányt adtak a közvélekedésnek: már világos, hogy a magyarok is ott lehetnek a kerékpáros világelitben.

Az idei olasz körversenyen való szereplését tekintve kijelenthető, hogy Valter Attila teljesítményét nem egyszerűen csak a rózsaszínben töltött napok fémjelzik. Sokkal többet árul el képességeiről és felkészültségéről az, hogy a 14. helyen végzett. Egyetlen nap volt, amelyen gyengébben szerepelt, a többin rendre az élmezőnnyel haladt, csak minimális időkülönbséget kellett elkönyvelnie a legnehezebb szakaszon is. Azt mondják, nagyon erős fejben. Ezt a szóbeszédet megerősítette mindaz, amit versenyzése során láthattunk tőle. Persze hiba lenne elfeledni, hogy az erős fej csak erős lábbal együtt hatékony.

Az elmúlt hetekben Valter Attila az egyik legismertebb személyiség lett a magyar sportban.

Korábban csak bízhattunk benne, hogy példakép lehet belőle. Mára ez nem kétséges. Szerény, de magabiztos és megnyerő fiatalembert ismert meg az ország Valterban.

A bringasport utánpótlásbázisának növekedésére is jó hatással lehet a teljesítménye. Amikor versenyezni látjuk, mi magunk is nyeregben érezhetjük magunkat. Ami igen jó érzés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!