JEGYZET

2021.02.26. 06:30

Szakadék

Pajor-Gyulai László

Valamit mi még nagyon nem tudunk: felnőtté válni. Nem biológiai vagy társadalmi értelemben, az persze megy szinte magától, ám a sportban, egész pontosan a magyar sportban ez az időszak sajátos fehér foltnak számít.

Számtalan példa mutatja, hogy a tizenéves tehetségek beteljesületlen ígéretekké lesznek, képtelenek átugrani azt a szakadékot, ami az ifjúsági és a felnőtt sportoló között tátong.

És erről aligha ők tehetnek. Komoly szakembereket faggattam már erről, de még a legkomolyabbak is olykor csak a vállukat vonogatták, mert nem ismerték a választ, nem tudták a megoldást. Évtizedekkel ezelőtt a futball számított a legékesebb példának, amikor a korosztályos klubcsapatok és válogatottak mázsaszámra hozták haza a különböző tornákról a serlegeket, a külföldi sajtó hatalmas tehetségeket látott közöttük felfedezni, hogy aztán felnőttként tizenkettő egy tucat szintű labdarúgóként keressék a kenyerüket, legjobb esetben hazai sztárocskákként.

Egy Hollandiában élő szakember meghökkenve látta, hogy nekünk negyven-ötvenszeres ifiválogatottjaink vannak, míg náluk minden nagyobb versenyre mindig mások utaztak el, mert az ebben a korban megszerzett trófeák nem sokat érnek, fontosabb, hogy a klubjukban maradva megtanuljanak futballozni. Vagy éppen kosárlabdázni, esetleg kézilabdázni. A női kézisek és kosarasok az utóbbi években korosztályos világ- és Európa-bajnoki címeket szereztek, illetve harcoltak értük komoly eséllyel, a világ pedig velünk együtt a jövő gyöngyszemeit vélte felfedezni a játékosokban.

Amikor a junior világbajnok kézilabdázó lányok a diadalútjuk során kétszer is magabiztosan átléptek a norvégokon, egy tekintélyes szakember szigorúan nem a nyilvánosságnak szánva megsúgta: figyeljem meg, néhány év múlva ezek a norvégok legalább öt góllal lesznek jobbak nálunk. Legutóbb decemberben amúgy Norvégia Európa-bajnok lett, mi tizedikként jöttünk haza. A kosaras lányok pedig meglepetésre elbukták az Eb-selejtezőket, a szövetségi kapitány pedig kénytelen volt megjegyezni, hogy a nemrég még a jövő sztárjainak kikiáltott fiataloktól nagyobb áttörést várt mára.

Mi lehet a baj: képzés, menedzselés, közeg, mentalitás, morál vagy más, esetleg mind együtt? Nem tudom, de nagyon úgy látszik, nálunk a legnagyobb buktató ennek az átmenetnek a megfelelő kezelése, illetve annak a hiánya. Mondhatnánk, a fiúknál is, de nem, ott rosszabb a helyzet, náluk még a korosztályos sikerek is hiányoznak. Ez azonban már egy másik történet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!