JEGYZET

2021.01.09. 06:30

Ennyi volt

Pajor-Gyulai László

Sohasem találnák ki, mit mondott bemutatkozásként Zoran Zekic, a Diósgyőr futballistáinak vadonatúj vezetőedzője. A horvát szakember eredeti fordulattal kijelentette: ő a munkában hisz.

Ez már-már kötelező rítus egy-egy edzőváltás idején, jön az új ember a kispadra, és úgy mondja ezt a vaskos közhelyet, mintha ő lenne az első és az egyetlen, aki ráébredt arra, hogy a munkában érdemes hinni – mondjuk, éppen az elődjével szemben.

A Diósgyőrött történtekkel kapcsolatban mégis ez az egyetlen mozzanat, ami okot ad mosolyra. Zoran Zekic elődje, Geri Gergely ugyanis egy hónapja, december 8-án lett a DVTK vezetőedzője Feczkó Tamás helyett, és ennyi idő jutott neki. Lement három meccs, a csapat mind a hármat elveszítette, majd a két ünnep között a Szlovákiából érkezett szakember már edzéseket vezényelt. „Benczés Miklós sportigazgatóval folyamatosan dolgozunk a keret megerősítésén” – nyilatkozta kedden a Magyar Nemzetnek, és persze beszélt a csapat előtt álló rengeteg munkáról is, ám teljesen feleslegesen. Csütörtökön közölték vele, hogy ennyi volt, mehet haza, a szerdán bejelentett új tulajdonos nem vele képzeli el a jövőt.

Azt azért nem árt leszögezni, hogy egy ilyen tulajdonváltás nem egyik napról a másikra zajlik le, komoly és időigényes tárgyalások előzik meg. Az első hír december 15-én jelent meg róluk, egy héttel Geri Gergely érkezése után, azaz nyilván jóval korábban megkezdődtek. Azt nehéz elhinni, hogy a DVTK döntéshozói még csak nem is sejtették, mi történik a háttérben, ne tudták volna, hogy hamarosan új gazda szabja meg az élet menetét a klubnál, mégis meglépték az edzőcserét, a jelek szerint úgy, hogy arról az új gazdával nem is egyeztettek. Ha mégis megtették, akkor csak tágul a felelőtlen és lelkiismeretlen emberek köre. Természetesen az új tulajdonosnak joga van eldönteni, kivel akar dolgozni, kiben bízik meg a legjobban, ám egy váltás idején ezt lehet másként is csinálni, mint tették Diósgyőrött.

Például korrekten. Személyesen nem ismerem Geri Gergelyt, mi több, a létezéséről sem tudtam, de biztos vagyok benne, a magyar futball szereplőinek a java hasonlóan van ezzel. Tehát nem személyes rokonszenv miatt fáj, hogy a diósgyőri vezetők megaláztak egy szakembert. „Geri Gergely személyében egy rendkívül felkészült szakembert és egy végtelenül szimpatikus embert ismerhettünk meg” – ezt Benczés Miklós mondta búcsúzóul. Ha valaki, akkor ő csak tudja: kedden még a jövőről egyeztetett vele.

Ezek is érdekelhetik