JEGYZET

2020.04.29. 06:30

Ördögi kör

Fábik Tibor

„Szerintem nem jó ötlet a visszatérés. Lerombolná a róla kialakult képet. Így legenda maradhat.”

„Ez csak vicc.”

„Nem olvastátok, hogy miért? Le a kalappal a bajnok előtt! Mindegyik nevetgélős megérdemelne a húszéves Mike-tól egy állcsúcsost, de még az öregtől is!”

Megosztja a világhálót, hogy Mike Tyson bejelentette, jótékonysági céllal visszatérne a ringbe.

A profi boksz korábbi nehézsúlyú világbajnoka 53 évesen jutott erre az elhatározásra, és elmondása szerint bő egy hete már edzésbe is állt, hogy megnézze, milyen állapotban van. Egyelőre sajog minden porcikája, de eszébe sem jutott, hogy meggondolja magát.

A profi boksz vitathatatlanul egyik legnagyobb alakjának számító, 2006-ban visszavonult Tyson az újrakezdés okát firtató kérdésre azt válaszolta: azért akar megint bokszolni három-négy menetes bemutatómeccseken, hogy pénzt keressen hajléktalanok és kábítószerfüggők számára.

Mike Tyson 20 évesen minden idők legfiatalabb világbajnoka lett Muhammad Ali utolsó legyőzőjét, Trevor Berbicket lemészárolva a második menetben, majd többek között kiütötte Larry Holmest és Michael Spinkst is. Ugyan 37 győztes meccse, többnyire brutális KO-k után a harmincnyolcadikon váratlanul kikapott Buster Douglastől – könnyelműsködve, felkészülés nélkül állt ki –, de vitathatatlanul ő volt a korszak legjobbja. Ám önpusztító életet élt, a drog és az alkohol rabja lett, 25 és 28 éves kora között pedig nemi erőszak miatt, amit soha nem ismert el, börtönben ült. Később egy ugyancsak emlékezetes meccsen kiharapott egy darabot az őt rendre lefejelő Evander Holyfield füléből, amiért másfél évig megint nem bokszolhatott.

Ritkán adódtak tiszta pillanatai, így 2002-ben sem voltak, amikor, már leszálló ágában, befüvezve állt ki Lennox Lewis ellen, aki aztán ki is ütötte. Arra már ne vesztegessünk szót, hogy 38 évesen kikapott két középszerű bunyóstól is. Méltatlan búcsú volt ez attól az ökölvívótól, aki a 80-as évek végén, a 90-es évek elején milliókat ültetett a televíziók elé, akiben 20 esztendősen az új Alit látta a világ.

A mára lenyugodott Tyson jelenleg komoly üzletember, és − kapaszkodjunk meg − a kannabisz tartalmú termékeket és gyógyszereket forgalmazó cége hoz neki hatalmas bevételt Kaliforniában, ahol 2018. január 1-je óta legális a marihuána forgalmazása és fogyasztása. Mi tagadás, ha valaki otthon van ezen a területen, az éppen Tyson az, aki bevallottan ma is marihuánafogyasztó.

A visszatérésével pedig, ugye, a kábítószerfüggőket segítené. Ördögi kör ez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!