JEGYZET

2019.02.26. 06:30

126 kilométer

Ch. Gáll András

Ennyi a távolság Budapest és Gyirmót, futballnyelvre lefordítva a (lebontott) Bozsik Stadion és az Alcufer Stadion­ között. Ennyit kellett (volna) utaznia egy Honvéd- (és persze MTK-) drukkernek ahhoz, hogy megnézhesse szombaton a két nagy múltú csapat összecsapását.

Ötszáz bizony, ha nem is lángsírba, de Gyirmótra ment, ennyien tekintették meg a helyszínen a mérkőzést, ami nem is volt annyira rossz, ráadásul tartogatott egy nem mindennapi kapusbravúrt is. Gróf Dávid kivédte Bognár István tizenegyesét, és ezzel – mint utóbb kiderült – biztosította a 2–1-es győzelmet a bronzéremért továbbra is harcban álló kispestieknek.

Ízlelgessük a számnevet. Ötszáz. Egy Honvéd–MTK-meccsen, amelynek akkora a hagyománya, hogy ez volt a két csapat 192. egymás elleni bajnokija. És ezen a ponton nem is a finoman szólva is visszafogott hazai nézőszámokon akarok élcelődni, mert érdektelenség ide vagy oda, az (ép) Bozsikban biztosan lett volna legalább kétezer nézője a dél-pesti derbinek.

Ez is egy kis magyar groteszk. Dél-pesti derbi – Gyirmóton.

El tudja képzelni a nyájas olvasó, hogy a Tottenham–Arsenal észak-londoni derbit Sheffieldben játsszák? Még akkor is, ha történetesen éppen tatarozzák a White Hart Lane-t vagy az Emiratest?

Ugye, nem? Legrosszabb esetben elviszik a Wembley-be, esetleg Roman Abramovich kikölcsönzi egy mérkőzés erejéig – természetesen jó pénzért – a Stamford Bridge-et.

Nálunk Felcsút és Gyirmót közül – vélhetően anyagi megfontolásból – utóbbi mellett döntött George F. Hemingway, a piros-feketék tulajdonosa. És nemes gesztusként egységesen 1000 forintos jegyárat szabott meg.

Végül ötszázan bumliztak le Gyirmótra, félmillió forint lett a jegybevétel – leírni is abszurd, egy londoni vagy madridi, esetleg milánói derbire a feketepiacon egy jegyet lehet szerezni ennyiért.

Fogalmam sincs, lett volna-e jobb megoldás Gyirmótnál, Hemingway nyilván minden, az ő szempontjából szóba jöhető megoldást megfontolt. A józan paraszti ésszel gondolkodó kibic persze felteszi a kérdést: miért nem tolták el vasárnapra az összecsapást, amikor a Szusza Ferenc Stadion, netán a Groupama Aréna is szabad lett volna, de ez csak egy logikusan gondolkozni próbáló kívülálló okoskodása.

2011-es székfoglalójában Csányi Sándor, az MLSZ frissen megválasztott elnöke vágyálomként a tízezres átlagnézőszám 2020-ig történő elérését tűzte ki célul.

Gyirmóti „derbikkel” nem lesz könnyű.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!