jegyzet

2019.01.09. 06:30

Emberként, a földön járva

Bódi Csaba

Görbe állt, guggolt, mosolygott, szelfizett, dedikált. Görbe melegített a meccs elején, kapura dobott a szünetben, kedves volt a lefújást követően. Görbe egy percet sem játszott a sereghajtó ellen, de a legkedveltebb játékos címét így is „elnyerte”.

Igaz, Görbicz Anita (mert róla van szó), éppen eleget tett már a győri csapatért, a magyar válogatottért, a kézilabda sportágért, hogy ünnepelt sztár legyen pályára lépés nélkül is. Noha kis hazánkban a sztárság fogalmával illendő óvatosan bánni, a győriek irányítójával szemben a csillag kifejezés egyáltalán nem túlzó. A világbajnoki ezüst- és bronzérem, az Eb-n szerzett harmadik helyezések, vagy ­éppen önmagában a világ legjobb kézilabdázónőjét megillető cím (2005-ben) önmagában elegendő ahhoz, hogy klasszisról lehessen beszélni. Az ETO ikonja pályafutásának csúcsán túljutva is úgy áll a csapathoz, ahogy azt csak a legnagyobbak szokták. Tisztában van vele, hogy a nagy feladatokat már nem neki kell megoldania, a fontos döntéseket mások hozzák, a terhet az ifjabbak cipelik.

Ifjú, egyetemista lányok alkotják az Eszterházy SC csapatát, amely gárda az NB I újoncaként talán nagyobb eseményként élte meg a győriek elleni bajnoki meccset, mint a karácsonyt.

Az örömünnephez úgy járultak hozzá az egriek, hogy valóban meglepetést okoztak a Bajnokok Ligája-címvédő gárdának. Az első félidő bátor, önfeledt hazai játékának eredményeként a világ elitjében meghatározó szerepet betöltő NB I-es éllovas csak a 24. percben fordította a maga javára az állást. A tizenöt gólos vendégsiker a papírformát igazolta, mégis, aki bármilyen formában részese lehetett az egyszeri alkalomnak, az a kedvencek közé helyezi az emlékek között. Az értéktáras felső szinthez pedig az járult hozzá jelentősen, hogy a légiósokkal teli Győr minden tekintetben nélkülözte a sztárallűröket.

Ehhez nem volt másra szükség, csupán annyira, hogy a zöld-fehérek engedték szerettetni magukat. Emberként viselkedtek, és így viseltettek irántuk is. A „földön maradva” a játéktér szolgált a vegyes zóna helyszíneként, ahol kedvükre fotózkodhattak Anne Mette Hansennel és társaival azok a szerencsések, akiknek jutott jegy a meccsre.

A szlogen ismerős: a közönséget ki kell szolgálni. Ez megtörtént a meccsen és utána is. Nem kétséges, hogy újabb hívek csatlakoztak a sportághoz.

Görbe este volt, amelynek végén a mérkőzés vesztese is egyenes derékkal közlekedhetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!