Hallgassa élőben!
Fotó: Darko Bandic / MTI/AP

A FIA elutasította a Red Bull óvását, a Mercedes használhatja új kormányművét

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elutasította a Forma-1-es Red Bull istálló óvását, így a világbajnoki címvédő Mercedes csapat versenyautóiban használt új fejlesztésű kormányművet hivatalosan is szabályosnak minősítette.

A Red Bull korábban még csak állásfoglalást várt az FIA-tól, ám pénteken, a szezonnyitó Osztrák Nagydíj második szabadedzését követően már hivatalosan is panasszal élt. Az FIA már azt megelőzően jelezte: jövőre tilos lesz használni az angol Dual Axis Steering elnevezésből eredően DAS-nak rövidített rendszert, miközben a 2021-re tervezett szabálymódosítások bevezetését egy évvel elhalasztották, azaz a következő esztendőben még az idei versenyautókat használják majd a Forma-1-ben.

A Mercedes a februári teszteken már alkalmazta a DAS-t, de versenykörülmények között most van először lehetősége kipróbálni. A DAS lényege, hogy a versenyzők menet közben a kormány előre és hátra mozgatásával állítani tudják az első kerekek dőlésszögét.

A német istálló sorozatban hetedik konstruktőri világbajnoki címéért száll harcba, brit versenyzője, Lewis Hamilton pedig hetedik egyéni trófeáját nyeri, ha megvédi címét. A Red Bull tavaly harmadik volt a csapatok versenyében, a szakértők többsége szerint azonban idén a Mercedes egyetlen kihívója lesz.
Az Osztrák Nagydíj első és második szabadedzésén Hamilton futotta a leggyorsabb kört.

Forrás: MTI

Borítókép: Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Osztrák Nagydíjának első szabadedzésén a spielbergi pályán 2020. július 3-án. A futamot július 5-én rendezik.

Hozzászólások

felkérés
Megtisztelő titulussal gazdagodott Pindroch Csaba
Hajrá! / 9 perce
Idén ismét lesz Pont Ott Parti
A felvételizők itt értesülhetnek majd először a felsőoktatási ponthatárokról.
felújítás / 21 perce
Sókamra is várta a visszatérő ságújalui ovisokat
Szenográdi Ferenc
négy keréken / 26 perce
Az országban nem lesz párja a patvarci Palóc Ringnek
Fodor Orsolya
86 gyártó 86 appja / 27 perce
Akik „házastársi vírus” kémprogramot telepítenek párjuk mobiljára
kampány / 29 perce
A véradók a járvány alatt is kitettek magukért
Asztalitenisz / 35 perce
Az Extraliga ezüstérmese lett a szécsényi Szerva ASE csapata
Labdarúgás, megye 2. / 39 perce
Döntetlennel zárult a rangadó