Atlétikai vb

2019.09.25. 12:25

Nem indulhatnak a legjobb 5000-es kenyai futók

A doppingellenes szabályok megsértése miatt zártak ki két futót a pénteken kezdődő dohai atlétikai világbajnokságról.

Paul Mutwii, a kenyai szövetség (AK) elnökhelyettese elmondta: a nemzetközi szövetség (IAAF) dopping- és korrupcióellenes küzdelemért felelős testülete (AIU) arról tájékoztatta őket, hogy Michael Kibet és Daniel Simiyu is elmulasztott a vb előtti időszakban négy ellenőrzést – egyet versenyen, hármat azon kívül -, így nem feleltek meg a rajthoz állás követelményeinek.

A kenyai válogatón Kibet és Simiyu az első és a második helyen végzett 5000 méteren, így az országot csak a harmadik és negyedik helyezett, Nicholas Kimeli és Jacob Krop képviselheti Dohában.

„Nagyon szigorúan vesszük a doppingellenes szabályokat, mi most nem hibázhatunk”

- nyilatkozta Mutwii.

Az elmúlt öt évben mintegy hatvan kenyai atlétát szankcionáltak a doppingellenes szabályok megsértése miatt,

köztük a 2008-as olimpián 1500 méteren aranyérmes Asbel Kipropot, illetve a 2016-os nyári játékokon a maratoni számban győztes Jemimah Sumgongot, valamint a bostoni és a chicagói maratonon legjobb Rita Jeptoot.

Az idén 5000 méteren a világ legjobbjai közé sorolt Kimeli júniusban futott 12:57 perces ideje ugyanakkor bizakodásra ad okot az AK tisztségviselőinek, hogy a vb-n még így is kell számolni kenyai versenyzővel.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában