férfi tenisz

2019.06.09. 18:33

Nadal tizenkettedszer bajnok a Roland Garroson

Saját rekordját döntötte meg, amikor a döntőben legyőzte az osztrák Dominic Thiemet.

Spain's Rafael Nadal celebrates after winning against Austria's Dominic Thiem during their men's singles final match, on day fifteen of The Roland Garros 2019 French Open tennis tournament in Paris on June 9, 2019. (Photo by Thomas SAMSON / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Thomas Samson

A volt világelső spanyol sztár tavaly egyedülálló bravúrként 11. diadalát aratta Párizsban, begyűjtve 17. Grand Slam-serlegét. Az idei salakszezonja ezzel együtt nem lett olyan fényes, mint a korábbiak: 11-szeres bajnokként „csak” az elődöntőig jutott Monte-Carlóban és Barcelonában, majd ötszörös győztesként Madridban is. Rómában aztán a világelső Novak Djokovic döntőbeli legyőzésével megtört a jég. A 33 éves salakkirály elképesztő, 92/2-es győzelmi mutatóval készült a döntőre a Roland Garroson, és idén mindössze egy szettet vesztett eddig a francia fővárosban.

A 25 éves Thiem fáradtabban érkezett a fináléra, mivel az eső miatt csak szombaton fejezte be maratoni, ötszettes elődöntőjét a világelső Novak Djokovic ellen. Első GS-serlegének megszerzésében az is sarkallhatta, hogy 2016 óta ő győzte le a legtöbbször – négyszer – Nadalt salakon. Sikere esetén ő lehetett volna az osztrákok második Grand Slam-győztese Thomas Muster 1995-ös párizsi diadala után.

Ami kettejük egymás elleni mérlegét illeti, a mallorcai játékos 8-4-re vezetett, de idei egyetlen találkozójukat Thiem nyerte a barcelonai fináléban.

A tavalyi döntő „újrajátszásában” – akkor Nadal 6:4, 6:3, 6:2-re nyert – Thiem jutott először bréklabdához 2:2-nél, és a sokadik hosszú labdamenet végén el is vette a címvédő adogatását. Nadal azonban rögtön visszabrékelt, s a kimerítő ütésváltásokat jelezte, hogy 47 perc elteltével még csak 4:3 volt az állás. Innentől valamelyest felgyorsultak az események, mivel hat perccel később a stabilabb spanyol már szettelőnyben volt.

Dominic Thiem
Fotó: The Yomiuri Shimbun

A folytatásban mindketten magabiztosabban szerváltak, Thiem – akinek a barátnője, Kristina Mladenovic néhány órával korábban páros bajnok lett Babos Tímeával – négy fogadógémben csak hat pontot hozott össze. A spanyolok olimpiai aranyérmese 5:6-nál váratlanul elbizonytalanodott, négy ütést is elrontott, így 1 óra 42 percnél ellenfele kiegyenlített.

A harmadik szettben az osztrák rögtön „semmire” elbukta a szerváját, Nadal sorozatban 11 labdamenetet hozott, és 9 perc alatt 3:0-ra meglépett. A játszma a dupla brékkel gyakorlatilag eldőlt, 24 perc elteltével ismét a salakkirály volt előnyben úgy, hogy Thiem összesen hat (!) pontot nyert ebben a szakaszban.

A negyedik felvonásban az osztrák sorozatban negyedszer is elvesztette az adogatását, három bréklabdáját kihasználatlanul hagyta, és 3:0 után Nadalnak már csak az előny tartására kellett ügyelnie. A spanyol teniszezőnek 5:1-nél már dupla brékje volt, majd magabiztosan kiszeválta a meccset, amely 3 óra 1 percig tartott.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában