JEGYZET

2019.10.25. 06:30

Murray könnyei

Petrik József

A legendás úszó, Székely Éva óta tudjuk, hogy „sírni csak a győztesnek szabad”. A mondás igazságtartalmát aligha lehet jogunk megkérdőjelezni, de azért, aki valaha a sport közelében mozgolódott, tisztában van vele, hogy vesztest többet látott már könnyeivel küszködni, mint nyertest, lett légyen az bármelyik sportág.

Számomra ez bocsánatos bűn.

Bennem még élénken él az a januári melbourne-i sajtótájékoztató, amikor a britek kiváló teniszezője, Andy Murray elcsukló hangon szólt arról, hogy egyszerűen nem bírja a csípője azt a megterhelést, ami a „fehér sport” magas szintű műveléséhez szükséges. Azaz, némi képzavart idecsempészve, szögre akasztja a teniszütőjét. A tenisz nagyágyúi mind-mind őszinte együttérzésüket fejezték ki a kétszeres olimpiai bajnok és háromszoros Grand Slam-torna győztes visszavonulása miatt.

A tenisz szerelmesei azonban már jó két évvel ezelőtt sejtették, hogy Murray egészségi állapota körül nincs minden rendben, és ezen az sem változtatott, hogy időközben II. Erzsébet lovaggá ütötte. Ám akkor még úgy tűnt, hogy némi pihenő jót tesz majd a skót sérülésének és gyorsan felépül. Tévedtek. Mindenki tévedett.

A Sir többször megpróbált talpra állni, több viadalon is rajthoz állt, de ezeken nem igazán jött össze neki semmi.

Ennek megfelelően az egykori világelső egyre lejjebb és lejjebb csúszott a világranglistán. Mivel fájdalmai továbbra sem szűntek, orvosai műtétet javasoltak, sőt inkább kapacitálták arra, hogy operáltassa meg fájós csípőjét. Az orvosi beavatkozás jól sikerülhetett, mert egyszer csak Murray – ha csak párosban is, de – visszatért. Sőt, Feliciano Lopez oldalán tornát is nyert. Mi ez, ha nem az akarat diadala? Andy csatát nyert a betegségével szemben.

Aztán, ami most vasárnap történt, az minden egyes embernek és sportolónak példát mutathat.

A brit mindössze a világranglista 243. helyéről vágott neki egyesben (!) az antwerpeni ATP 250-es tornának. Az elődöntőben már bizonyítékát adta, hogy kezd fizikailag is lépésről lépésre jobb lenni. A fináléban egy olyan ellenfél várt rá, aki Murray-hez hasonlóan tudja, milyen átélni egy sérülés miatt a poklok poklát. A torna negyedik kiemeltje, Stan Wawrinka is egyre inkább magára talál térdműtétje után. Andy azonban, ezen a tornán harmadszor döntő szettes meccset nyerve, a szintén háromszoros Grand Slam-győztes svájcival szemben elhódította az antwerpeni trófeát. Majd elsírta magát…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!