Bower-stílus

2017.12.27. 12:23

Legendás kapusát gyászolja a Toronto Maple Leafs

Johnny Bowert kedden érte a halál.

Kilencvenhárom éves korában tüdőgyulladásban elhunyt Johnny Bower, a Toronto Maple Leafs jégkorongcsapatának legendás kapusa.

A kanadai Bower tizenhárom évet alsóbb jégkorongligákban védett, majd 29 évesen mutatkozott be az észak-amerikai profi bajnokságban (NHL), ahol tizenöt szezont töltött. A New York Rangersnél töltött sikertelenebb időszak után a Toronto Maple Leafs kapusaként a '60-as évek közepén négy Stanley Kupát nyert, s kétszer választották meg a bajnokság legjobb kapusának. Bower – becenevén „A Kínai Fal” – 45 évesen vonult vissza, de pályafutása után sem szakadt el a sportágtól, sokáig volt edző és kapusedző.

Beválasztották a jégkorong Hírességek Csarnokába, Torontóban utcát neveztek el róla, szerepelt bélyegen, valamint 50 centes emlékérmén.

A The Hockey News 1998-ban minden idők száz legjobb NHL-játékosának listáján a 87. helyre sorolta.

Az NHL-ben Bower stílust is teremtett: ő volt az első kapus, aki botjával nemcsak védett, hanem rendszeresen zavarta a támadókat a korongvezetésben, illetve a cselezésben, és ennek érdekében még a kapu előtti területet is elhagyta.

Borítókép: Wikimedia

Címkék#hoki

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!