Rövidpályás úszó-vb

2018.12.16. 12:09

Kalmár Ákos a hetedik helyet szerezte meg

A magyar sportoló hetedik lett 1500 méter gyorson a kínai Hangcsouban rendezett világverseny zárónapján.

Debrecen, 2018. március 28. A késõbbi gyõztes Kalmár Ákos az 1500 méteres gyorsúszás döntõjében az úszók országos bajnokságán a Debreceni Sportuszodában 2018. március 28-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A 18 éves magyar versenyző a szombati előfutamból egyéni csúcsát több mint hét másodperccel megjavítva (14:31.94) jutott a fináléba.

A döntőben Kalmár a táv elején szinte lemásolta egy nappal korábbi teljesítményét, ötszáz méter után nyolc századdal volt rosszabb az ideje az előfutamhoz képest, ezzel a nyolcadik helyen haladt. Egy kilométernél másfél másodpercre nőtt a hátránya előző napi idejéhez képest, azonban az amerikai Zane Grothe mellett elment és a hetedik helyre jött fel.

Kalmár a végére „egyedül maradt”, ugyanis a hatodiktól messze volt, a nyolcadik pedig leszakadt tőle, s végül 14:35.94-es idővel csapott célba.

Az aranyért a hajrában hatalmas csatát vívott egymással az ukrán Mihajlo Romancsuk és az olasz Gregorio Paltrinieri, előbbi végül egy rendkívül erős utolsó ötven méterrel faképnél hagyta legnagyobb riválisát és 14:09.14-es idővel diadalmaskodott. Harmadik a norvégi Christian Henriksen lett.

Kalmár a döntő után elmondta, szeretett volna még egy kicsit faragni egyéni csúcsán, ez sajnos nem jött össze,

ugyanakkor elégedett lehet, hiszen ez volt pályafutása első felnőtt fináléja.

A magyarok ezzel befejezték szereplésüket a kínai nagyvárosban, közülük csak Hosszú Katinka szerzett érmet: a háromszoros olimpiai bajnok a keddi nyitónapon 400 méter vegyesen, szerdán 200 méter pillangón védte meg címét, valamint 100 méter háton lett második, pénteken 100 méter vegyesen, szombaton pedig 200 méter vegyesen nyert. Kalmár és Hosszú mellett még két magyar úszhatott döntőt, Bernek Péter és Gyurta Gergely 400 méter vegyesen, előbbi negyedik, utóbbi ötödik lett.

Hosszú az esti programot követően átveheti a vb legjobb női úszójának járó díjat is.

Borítókép: Kalmár Ákos a Debreceni Sportuszodában 2018. március 28-án.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!