Amerikai futball

2018.11.09. 16:55

Jótékony céllal süvít majd a labda Salgótarjánban

A Salgótarjáni Városi Sportcsarnokban december 8-án, szombaton immár negyedik alkalommal gyűlnek össze egy felejthetetlen játékélményre az amerikai futball szerelmesei, ahol a tojáslabda ezúttal is jótékonysági céllal süvíti a levegőt. A hagyományokhoz hűen a gála teljes bevételéből a Szent Lázár Megyei Kórház gyermekosztályát segítik.

Palchuber Kinga

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a megyeszékhelyen a látványos sportág, Fotó: Bakos László/nool.hu

Egy nemes kezdeményezésként 2015 februárjában játszott először főszerepet a tojáslabda a városi sportcsarnok pályáján.

Támogatójegy mellé jár a kisokos

Az érdeklődők előtt december 8-án, szombaton, 9 órától tárul ki a sportcsarnok ajtaja. A mérkőzések négyszáz forintos támogatójeggyel látogathatóak, s az ebből befolyt összeg szintén hozzáadódik a támogatók és a játékosok által felajánlott pénzbeli adományhoz.

– Sok kicsi sokra megy! Továbbá a rendezvény egész ideje alatt egy gyűjtőurnában is várjuk a tetszés szerinti adományokat – ismertette Keller Mihály. A főszervező mindenkinek jó szórakozást ígér, hiszen, mint mondta: azoknak is érdemes a meccseket megnézniük, akik nem ismerik a sportot.

– Aki teheti, jöjjön el, mert adni mindig jó! A játék pedig még egy laikus számára is válhat látványossá és nagyon élvezhetővé! – üzeni a szervező. Emellett idén egy kisokos is jár a belépők mellé, hogy minden látogató megismerkedhessen az amerikai futball főbb szabályaival és annak játék­menetével.

– Három évvel ezelőtt kettős céllal álmodtuk meg az amerikai futball gáláját. Egyrészt Nógrád megyében is meg szerettük volna honosítani – az egyébként egyre nagyobb népszerűségnek örvendő – sportágat, másrészt a beteg gyermekek segítése is motivált a rendezvény megszervezésében – emlékezett vissza Keller Mihály főszervező. A torna célkitűzése mit sem, míg időpontja megváltozott az elmúlt évek alatt.

– Két alkalommal februárban – a Super Bowl-mérkőzésekhez közeli időpontban – hívtuk életre az eseményt, ám tavaly az emberek egyre erősödő empátiájára alapozva már decemberben rendeztük a gálát. Meglátásom szerint ez szerencsés váltás volt, sokkal több látogató érkezett a helyszínre. Általánosságban elmondható, hogy az emberek érdeklődnek a sport iránt, de a megyében még mindig érezhető, hogy nem a kiemelt látványsportok között tartják számon – tette hozzá Keller Mihály.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a látogatók, a játékosok és a támogatók jóvoltából összegyűlt adománnyal idén is a Szent Lázár Megyei Kórház gyermekosztályát támogatják majd.

– A torna előtt mindig felkeresem a gyermekrészleget, hogy mire lenne a legnagyobb szükségük. A gálán befolyt összeget végül nem pénzbeli, hanem tárgyiasult formában nyújtjuk át a kórháznak. Emellett a csapatok is mindig több zsáknyi játékkal lépik át a megye határát – hangsúlyozta büszkén a főszervező.

Elárulta: három év alatt összesen mintegy hárommillió forintból sikerült már orvosi műszerekkel, játékokkal és kényelmi eszközökkel megajándékozni az érintetteket. A szervezők a karácsonyhoz közeli időpont miatt az adományok mellett – pont úgy, mint tavaly – most is kedveskednek a lábadozó gyermekeknek egy közös karácsonyfa-díszítéssel is.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a megyeszékhelyen a látványos sportág, Fotó: Bakos László/nool.hu

Keller Mihály bízik benne, hogy idén minél több támogatóra lel a rendezvény, s hogy a befolyt összegből akár a szülészeti osztályt is megtámogathatják.

– A helyi vállalkozók évről évre óriási segítőkészséggel állnak mellénk, mindenki a lehetőségekhez mérten hozzájárul a gála sikeréhez. S bár nem vagyunk egy gazdasági világváros, rendre meglepően sokan adakoznak a gyermekeknek… – mosolygott a szervező. Keller Mihály elárulta: a helyszínre ezúttal mintegy háromszáz sportoló érkezik az ország minden tájáról, s összesen nyolc csapatnál szárnyal és pattog majd a tojáslabda.

– A srácok imádják a rendezvényt! Számukra élmény a pontgyűjtés, s megsokszorozza a játékélvezetet az a tudat, hogy jótékony célból küzdenek. Itt nem a győzelem hajt senkit, hanem mások megsegítése. Emberségből jeles az összefogás, amit minden alkalommal megmutatnak – emelte ki Keller Mihály. A főszervező tervei között szerepel, hogy a gála ötödik alkalommal már nyáron, a szabad ég alatt és két napon át dübörögjön a megyeszékhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!