Rendszeresen fut és szervez is a szécsényi Hasznosi Márk

A szécsényi Hasznosi Márk számára a sport életérzés, amely az elmúlt 20 év alatt élete szerves részévé vált.

Ahogy fogalmazott, a rendszeres sportolással karbantartja fizikai állóképességét, s a sport hozzájárul a szellemi munkavégzés hatékonyságához is. Középiskolás korában iskolai szinten sportolt, futbalozott, atlétizált, de komolyabb versenyeken nem vett részt. Baráti rábeszélésre kezdett el kocogni, futni. Az első komolyabb megmérettetése 20 évvel ezelőtt volt. A Jusztin Ferenc által szervezett pedagógusnapi futásban teljesítette a Szécsény–Rimóc–Hollókő távot.

Megérezte a versenyzés ízét, ami belső motivációt adott számára. Ezt követően több alkalommal is rajthoz állt. Az első maratoni távot 2000-ben teljesítette versenyszerűen. A következő években tagja volt a Bécs–Budapest 5 fős – rajta kívül Jusztin Ferenc, ifj. Jusztin Ferenc, Barna Mátyás, Langer Olivér – csapatnak. A távot a mezőny első felében fejezték be. Ez újabb belső indíttatást adott számára. Alapító tagja a Szécsényi Amatőr Futók Társaságának, amelynek a mai napig is aktív versenyzője. A SZAFT színeiben sok egyéni és csapatversenyen vett részt. Legutóbb Budapesten, a Hősök terén szervezett nemzetközi futáson a 10 km-es távon indult el. Jusztin Ferenccel megmérette magát a Békéscsaba–Arad–Békéscsaba szupermaratonin. Eddig versenyszerűen 9 alkalommal teljesítette a maratoni távot. A futókat próbára tevő Kékes-csúcsfutáson tizenkét alkalommal hódította meg hazánk legmagasabb pontját.

A futás mellett a szervezésben is jeleskedik. Elvégezte 2005-ben a sportszervezői képzést. Több verseny szervezésébe is bekapcsolódott. Kerékpárosként is kipróbálta adottságait, ahogy mondta, ma már többet kerékpározik, mint fut. A legrangosabb versenye 2013-ban volt, amikor körülkerékpározta a Balatont, 6 óra és 12 perc alatt. Az utóbbi időben a triatlon is bekerült életének a sportvilágába.

Hozzászólások