Nagyon szoros hegyifelfutót rendeztek Somoskőújfaluban

Somoskőújfalu és Salgóbánya (mely Salgótarján egyik városrésze) között már 22. alkalommal rendezte meg a Salgótarjáni Triatlon Klub nemzetközi, egyéni indításos hegyi időfutamversenyét, melyre az utóbbi évek legizgalmasabb és legszorosabb kerékpáros befutójaként tekinthetünk majd vissza, legalább is ami az abszolút legjobb eredmények sorsát illeti.

Az elmúlt szombati időjárásnál szebbet egyetlen szabadtéri (sport)rendezvény sem kívánhat, így ideális körülmények között vághattak neki a somosi templom és a salgóbányai Krisztus-kereszt közötti 180 méteres szintkülönbségű 3.8 kilométeres közúti aszfaltcsíknak az indulók. Már a nevezéskor és a pályabejáráskor kiderült, hogy a két legfontosabb korkategória (U 23 és felnőtt férfiak) igazi bringás csemegét tartogat résztvevőknek, kilátogatóknak, mert ígéretükhöz híven megjelent az idén alakult kontinentális csapat a Kőbánya Cycling Team két erőssége, a 24 éves olasz Alberto Marengo – aki a legutóbbi UCI 2.2 kategóriájú külföldi körversenyeken 6., 7. és 9. helyen végzett összetettben és első sorban a hegyi szakaszokat kedveli – és a jelenleg U23-as korú, többek között háromszoros országúti és pályautánpótlás (U 15-és U 17) és egyszeres kritérium magyar bajnok, aki több körversenyen (Tour de Hongrie, Tour du Maroc, stb.) is vitézkedett Móricz Dániel.

Ám nem szabad megfeledkezni a riválisok között az egri dr. Bátorfi KTK ugyancsak U 23-as reménységéről, a tavaly ugyanitt remeklő és idén korosztályos időfutam ob 2. helyezett András Vincéről, valamint az amatőr magyar időfutambajnokról és több más rangos versenyen győztes Jánoki Ádámról (Brigetio KSE) sem.

Bali Emese nyert a lányoknál

Nos, már az első futam (a szakasz rövidsége miatt a legfiatalabbak, a hölgyek és szeniorok kivételével minden más korosztálynak kétszer kellett teljesíteni a távot) igazolta a várakozást. Móricz és András ádáz harcot vívott egymással, két másodperc volt közöttük a célban, mely a meredek pályán mindössze pár méter előnyt jelentett előbbi javára. Marengo úgy látszott, előszörre csak felméri az erőviszonyokat, mert fél perccel lassabb volt náluk, Jánoki pedig másfél perccel, így utóbbi sutba dobta egyébként csodálatos, de erre a pályára nem megfelelő áttételű, ráadásul könyöklős időfutam kerékpárját és majd fél méteres hosszúságú áramvonalsisakját, s a második felmenőre már másik bringáját és fejfedőjét vette elő. Ideje a fáradtság miatt így sem javult, így ő kiesett az abszolút elsőségért vívott küzdelemből, de végül a hazai bajnokok versengésében a 24–34 éveseknél második lett.

Olasz barátunk Alberto viszont vadászrepülőgép módjára begyújtotta az utánégetőt, így több mint egy percet javítva előző eredményén a nap magasan legjobb idejét (8 perc 42 mp) kerekezte meg, feladva a leckét maradék két riválisának. András hatalmasat menve 6 másodpercet javított első idején, így Marengót két szekundummal megelőzte, de hátra volt még Móricz Dani. Ő fiatal kora ellenére nemhiába tartozik a magyar elitbe, első idejéből 8 másodpercet lefaragva újabb kettővel növelte minimális előnyét és 18:28-cal nemcsak az U 23-at, hanem az abszolút versenyt is megnyerte.

A további korosztályok győztesei. 13–15 évesek: Kreicsi Dávid (Salgótarjáni HKE), 24–34 évesek: Alberto Marengo, 35–39 évesek: Pászka Tibor (egyesületen kívüli, Budapest), 50 éven felüliek: Galcsik Lajos (Salgótarjáni Triatlon Egyesület). Nők 13–18 évesek: Bali Emese (SHKE), 30 év felettiek: Furkó Julianna (Bp., e.k.). Különdíjak Leggyorsabb salgótarjáni: Kreicsi Gábor. Legjobb somoskőújfalui: Mátrai Márk. A verseny abszolút legjobb ideje (18:28 mp, két futam alapján): Móricz Dániel.

Kiemelt fotónkon: A leggyorsabb salgótarjáni Kreicsi Gábor lett

 

 

Hozzászólások