A Jó palócoknál senki nem fejt jobban rejtvényt

A közelmúltban a Szolnok megyei Jászjákóhalmán a helyi gazdakör szervezésében tartottak kétnapos  országos rejtvényfejtő versenyt, amely újabb szép eredményeket hozott a Nógrádot képviselők részére. A Jó palócok elnevezésű csapat tagjai tovább öregbítették a megye keresztrejtvényfejtőinek az elmúlt években kivívott hírnevét.

Jászjákóhalmán a Bertók Tibor, Nemcsik László, Salák Sándorné és Tamás Jolán összetételű csapat a mesterjelöltek versengésében megszerezte a győzelmet, s az eddigi versenyeredmények alapján a saját kategóriájában az összesített pontverseny harmadik helyén áll. A mintegy 110–120 fős mezőnyt felvonultató egyéni versenyben is születtek figyelemre méltó, elismerésre érdemes eredmények. A haladó kategóriában a Palotáson tanító, héhalmi Polgár-Szilágyi Mária a 22., a kállói Mórár Péterné a 30. lett. A mesterjelölt kategóriában a csapattagok közül az encsi Salák Sándorné az 5., a salgótarjáni Nemcsik László a 18., az ózdi Tamás Jolán pedig 10. helyet szerezte meg. Egyénileg a Jobbágyiban élő Bertók Tibor szerepelt a legjobban, hiszen a legmagasabb szintű mesterkategóriában szerepelve az ötödik helyen tudott végezni.

Ugyancsak jól szerepeltek a 2017-ben újjáalakult Jó palócok az előzőekben is, hiszen Balassagyarmaton megnyerték a Balassa Kupát és öt versenyen való részvételükkel az éves összesítésében a pontverseny 5. helyezettjei lettek. Bertók Tibor tíz egyéni versenyen vett részt és ennek alapján az első helyen végzett. Ezért a versenyszabályzat alapján 2018-ban már a mesterkategóriában indulhatott.

Szórakoztató szellemi erőpróba

Lehet rajta elmélkedni, hogy sport-e (mint a sakk) a versenyszerű rejtvényfejtés. Az azonban vitán felül áll, hogy tanulságos, szórakoztató időtöltés, amely alaposan megmozgatja az agyat. Annál is inkább, mert a megoldandó feladatok között a hagyományos, a skandináv, az olasz és az úgynevezett kevert formák, újraszerkesztési feladatok is szerepelnek kezdők, haladók, mesterjelöltek és mesterek kategóriájában növekvő nehézségi fokban. A sorrend az elkövetett hibaszámok és a fejtésidő alapján alakul ki.

E legújabb sikerek persze nem voltak előzmény nélküliek, hiszen Nógrád megyében mind Salgótarjánban, mind Balassagyarmaton nagy hagyományai vannak a versenyszerű rejtvényfejtésnek. A megyeszékhelyi dr. Kúti István, az egykori acélgyár nyugalmazott mérnöke visszaemlékezésében elmondta, hogy ő már diákkorában is szerette a hasznos időtöltésnek ezt a formáját, amelyet házasságkötése után sem hagyott abba. Sőt, felesége biztatására nevezett be az Új Tükör című lap által meghirdetett felhívására és 1986-ban meg is hívták az Encsen rendezett versenyre, az Abaúji Kupára. Az első napon az egyéniben nem szerepelt valami fényesen, ezért ki is akart szállni, de a salgótarjáni dr. Mező Imre rábeszélte, hogy lépjen be a karancskesziek hiányos csapatába, negyediknek. Így is történt…

Csapattársa volt a szintén acélgyári Bátonyi Gábor is, és hárman 1987-ben megalapították a Salgótarjáni Acéltörők Rejtvényfejtő Klubot. Az elnök Mező Imre ügyész, későbbi vállalati jogtanácsos, a titkár pedig Kúti István lett. Utóbbi 2007-ben első díjat nyert a Nagy Iván honismereti pályázaton a klub történetének feldolgozásával. Napjainkban túl a 80. életévén már nem versenyez rendszeresen, de még nemrégiben is kisegítette csapatát. A SARK húsz éven át működött és sok szép eredmény fűződött a nevéhez, sőt a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete (ROE) égisze alatt maguk is rendeztek versenyeket. 2007-ben például ily módon is megemlékeztek Mező Imre halálának tizedik évfordulójáról. Aztán különböző okok (támogatások drasztikus csökkenése, elhalálozások, elköltözések) miatt egyfajta holtszezon következett be a klub életében, majd a 2010-es évek elején megalakult a Jó palócok nevű csapat.

Balassagyarmaton az 1978 óta ott élő Gyócsy Géza nyomdaipari mérnök – aki idén Pro Urbe-díjat kapott a várostól – a vezéralakja a rejtvényfejtésnek. Mesterfokú versenyző, többször volt tagja a magyar nemzeti válogatottnak. Nemcsak fejt, készít is rejtvényeket, a Fülesnek is volt főszerkesztője. Eredményesen szerepelt és komoly nyereményekben részesült különböző televíziós kvízműsorokban is. Nagy mértékben a személyéhez kötődik a csaknem öt évtizedes múltú Balassa Kupa országos verseny megszervezése is.

A Jó palócoknak csaknem egy évtizede a salgótarjáni Nemcsik László a titkára. A hatvanhét éves vegyésztechnikus – a Salgósíktől, illetve a Salgó­thermtől vonult nyugállományba – több mint három évtizede hódol a rejtvényfejtésnek. A jelenlegi csapat ásza Bertók Tibor az SVT-ben dolgozik, 57 esztendős, s 1994 óta fejt versenyszerűen. Élvezi a kihívásokat, s örül, hogy egy jó csapat tagja lehet. Valamennyi megkérdezett szívesen venné, ha a fiatalabb évjáratúak köréből növekedne a lehetséges utánpótlás köre.

Kiemelt fotónkon: Nemcsik László, Salák Sándorné, Tamás Jolán és Bertók Tibor az „Öreg Jakab” kupával

Hozzászólások

Árulkodó DNS
Meglehet a svéd koronaékszerek tolvaja
Csak nőttön nő a számuk / 5 órája
Már 500 ezer egyéni vállalkozó működik Magyarországon
A tavalyi évben is tömegesen választották ezt a működési formát.
német felmérés / 6 órája
Ha nő a munkaidő, gyakrabban járnak orvoshoz a munkavállalók
Dakar-rali / 7 órája
Al-Attijah harmadszor nyert összetettben, Szalayék a 20. helyen zártak
székelyföld / 7 órája
Magyar Filmnapokat szervez a sepsiszentgyörgyi Művész Mozi
háziállat / 8 órája
Szokatlan családtag teszi még boldogabbá a gyarmati pár életét
Sziládi Krisztina
Maga vezetett / 8 órája
Autóbaleset érte II. Erzsébet királynő férjét
Vigyázat! / 8 órája
Az E.ON nevével visszaélve kérnek csalók átutalást a fogyasztóktól