Hallgassa élőben!
2020. 11. 25. 19:37 |
Sokan valósággal imádták, sokakat kifejezetten irritált. Akárhogy is legyen, az egész világot sokkolta szerdán este Diego Maradona halálhíre. Kollégánk, Hegedűs Henrik így emlékezik meg a legendáról...

Maradona nevét először 1982-ben hallottam. Kilencéves voltam, mikor az a göndörfürtű fickó valósággal hülyét csinált, az amúgy teljesen elvetélt taktikával pályára lépő magyar labdarúgókból a spanyolországi világbajnokságon. A Mészöly-Mezey „agytröszt” a félénk Sallai Sándort állította rá a zsenire, aki kábé úgy játszotta őt át, mint manapság Lionel Messi teszi mindezt a középszerű ellenfelekkel. Ki is kaptunk 4-1-re, és Diego mester egyik kiemelt munkájaként tüntethette fel ezt a produkciót, mikor a távoli Nápolyba igazolt.

Aztán jött számára a megdicsőülés: 1986 csodája, Mexikó fénye, amikor lépésről-lépésre jutottak el vezetésével a gauchók a kétlábbal űzött tudomány legfontosabb kincséhez, a világbajnoki szupertrófeához. És még az sem vont le ebből az eget regető magasztosulásból egyetlen árnyék-könnycseppet sem, hogy Peter Shilton, az angol válogatott kapusa, mint a sértett fél, mind a mai napig kárhoztatja azt a pillanatot, amikor az argentin csillag egyértelműen az ujjai begyét használva juttatta be a labdát a kapujába, amit persze a derék játékvezető észre sem vett, mi több, a találat szerzője Isten kezének beavatkozásaként jellemezte a jelenetet. De ez is szervesen hozzátartozott a Maradona-legendához.

Meg az is, hogy bő nyolc esztendővel később, az Amerikai Egyesült Államokban a görögöknek szerzett gólt követően olyan elementáris erővel, kidülledő szemekkel ünnepelt, hogy a soron következő doppingvizsgálat alkalmával szőrén-szálán lebukott, és innen indult a süllyesztő.

Diego bácsi formás pocakot eresztett, kokettált egy jót Castro nagymesterrel, és nem pusztán a kubai sakkvilágról, míg végül kikötött sikamlós útvesztőkön a drogok birodalmának gyúlékony felületeire, hogy mire eljutott öregsége küszöbéig, már csak egy szánalmas pojácaként tarthassa őt néven a sportvilág.

Mindezen utóhangok ellenére teljes tisztelet illeti meg Diego Maradonát mindazért, amit a földkerekség futballjáért egész pályafutása alatt tett.

Hozzászólások