11°
15°
11°

Az ugrógála sztárjának adott Jacko-autogramot is őriznek Somoskőújfaluban

Michael Jackson épp 22 esztendeje, 1996. szeptember 11-én koncertezett Budapesten, az aznapi salgótarjáni ugrógála sztárjának, Charles Austinnak adott autogramja ma is megtekinthető Somoskőújfaluban. Egy pólón négy másik világsztáréval.

Az idén tizenegy éves somoskői Gyulai István sportmúzeum számtalan sportrelikvia otthona. Ennek egyik emblematikus kincsének történetét elevenítjük most fel.

Charles Austin és Kareem Abdul-Jabbar Salgótarjánban, mindenki kitalálhatja, hogy melyikük a kosaras.

A történet 1996-ban kezdődött, amikor Atlanta magasugró olimpiai bajnoka, Charles Austin volt a gála legnagyobb vonzereje (és győztese 230 centivel). Ugyanebben az időpontban Budapesten koncertezett a magasugró nagy kedvence, Michael Jackson. Mivel az ugrógála versenyigazgatója, Angyal János elintézte, hogy a sportoló találkozhasson az énekessel, Austin egy dedikált cipővel ajándékozta meg az gálák atyját, így indult el a cipőmúzeum ötlete.

A gazdag gyűjtemény egy „Jacko” dedikálás nyomát is őrzi. Az énekes ugyanis aláírt egy pólót, amelyet a salgótarjáni ugrógála sztárjai is elláttak kézjegyükkel. Charles Austin magasugró-, Maksim Tarasov rúdugró olimpiai és világbajnokok aláírása mellett ott van a mai napig világcsúcstartó magasugró, Stefka Kostadinova autogramja is. Az ötödik írás készítője sem kis név: az NBA pontkirálya, minden idők egyik legjobb kosárlabdázója, Kareem Abdul-Jabbar, aki szintén Salgótarjánba látogatott az ugrógála apropójából.

Íme a dedikált póló, ami jelenleg is megtekinthető Somoskőújfaluban:

Michael Jackson egyébként a napokban lett volna 60 éves, 1958. augusztus 29-én született, 2009. június 25-én hunyt el.

A cipőmúzeum és az ugrógála is legendává vált

Austin 1996-os cipője aztán több évig Angyal János garázsában pihent, idővel azonban több cipő is csatlakozott hozzá. Később több világcsúcstartó, világ- és olimpiai bajnok – Bubka, Sotomayor, Kostadinova, Isinbajeva – indult a gálán, és hagyta Angyal Jánosnál a cipőjét. Így született meg a cipőmúzeum. Tavaly pedig a nyolcszoros olimpiai bajnok és 11-szeres világbajnok sprinter, Usain Bolt dedikált cipője is része már az értékes kollekciónak.

Az eddigi utolsó ugrógálát 2010-ben rendezték meg, az volt a 23. verseny. A gálákon öt földrész 37 országának versenyzői vettek részt, a múzeumban látható cipők gazdái több mint 65 felnőtt világrekordot állítottak fel, 15 világbajnokságot és 10 olimpiai bajnoki címet nyertek.

 

Hozzászólások

11°
15°
11°
Gyengén felhős
K
12°
Sz
13°
Cs
19°
P
22°

Hirdetés

Csatlakozz csapatunkhoz, és találjuk ki együtt a jövőd
Szavazás eredménye
Olvasóink megértik a fiatalokat: ők is elhagynák Nógrád megyét
asztalitenisz / 12 perce
Megvan a második szécsényi győzelem
A harmadik fordulóból előrehozott mérkőzésen a Győr vendége volt a Szerva ASE Szécsény Extraligás csapata.
öt év után / 17 perce
Tiger Woods ismét a dobogó tetejére állhatott
érdemes figyelni / 20 perce
Nagyon rosszul járhatunk, ha automatánál váltunk pénzt külföldön
Baleset / 28 perce
Durva baleset Varsány közelében: a kukoricásban landolt az ittas sofőr
Didergő hajnalok / 29 perce
Már a megyehatáron kopogtat a hideg és ez csak rosszabb lesz
vanli-korszak / 39 perce
Ritka hajóroncsra bukkantak a portugál partoknál
gyógyászat / 1 órája
Új terápia segíthet a lymphomás betegeknek