Úszóvilág

2018.05.07. 12:08

Féltékeny a szakma Gyurta Dániel exedzőjére

A tréner Szingapúrban dolgozik, mert idehaza nem tartottak igényt a szolgálataira.

Budapest, 2017. november 17. Gyurta Dániel és Verrasztó Evelyn, úszók valamint Berki Krisztián tornász (b-j) az Ökumenikus Segélyszervezet adománygyûjtésén a budapesti Akvárium Klubban 2017.november 17-én. MTI Fotó: Soós Lajos

Fotó: Soós Lajos

Sokan bíztak abban, hogy a világhírű mell­úszóedző, Nagy József módszerei jóvoltából Gyurta Dániel majd újabb aranyidőszakát írja, ám ez hiú ábrándnak bizonyult. Az olimpiai bajnok visszavonult, trénere pedig Szingapúrban dolgozik, mert hogy idehaza nem tartottak igényt a szolgálataira – írja a Bors legfrissebb száma.

Korábbi szövetségi kapitányként sokat tettem azért, hogy 2016 őszén Józsi hazatérjen. Csakhogy észleltem, hogy ha elküldtem magyar klubokhoz szaktanács­adásra, sokan nem fogadták őt örömmel – vágott bele a Bors kérésére a Nagy-helyzet elemzésébe Hargitay András, a magyar úszóválogatott korábbi szövetségi kapitánya, aki abban reménykedett, hogy – Gyurta visszavonulását követően is – lesz helye kollégájának a magyar úszósportban. Nagy elvégre tizenöt évig dolgozott az Egyesült Államokban, és Mike Barrowman 1992-es mell­úszó olimpiai aranyérmének ő volt a fő letéteményese. Nem beszélve arról, hogy idehaza később a szintén olimpiai bajnok Rózsa Norbert edzéseit is segítette.

A magyar edzők ugyan nem féltékenyek, de erősen féltik a csábítástól tanítványaikat, talán Nagyban riválist láthattak. Érthetetlen, hogy nincs rá szükség itthon, holott olyanok is felvesznek 200-300 ezer forint kiemelt edzői fizetést havonta, akiknek nincs válogatott versenyzőjük – így Hargitay. – Elszomorító, hogy egy ilyen szakember nem lehetett a magyar edzőbizottság tagja, még az ingyenes uszodabelépőt is sajnálták tőle.

Elmondta nekem, hogy szívesen vállalt volna magyar klubokban mellúszóképzést, ám erre nem volt fogadókészség. Szingapúrban dolgozik, és aligha kétséges, hogy kap még majd további felkéréseket, csak valószínűleg külföldön.

Borítókép: Gyurta Dániel és Verrasztó Evelyn, úszók valamint Berki Krisztián tornász (b-j) az Ökumenikus Segélyszervezet adománygyűjtésén a budapesti Akvárium Klubban 2017. november 17-én.

MTI Fotó: Soós Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!