európa játékok

2019.06.26. 09:31

A kajakos Kopasz Bálint megszerezte a magyar küldöttség első aranyát

A kajakos Kopasz Bálint 1000 méteren arany-, a Kárász Anna, Kozák Danuta kajakos duó pedig 500 méteren ezüstérmet szerzett szerdán a minszki Európa Játékok kajak-kenu versenyében, amely idén a legjelentősebb kontinentális viadal a sportágban.

Minszk, 2019. június 26. A gyõztes Kopasz Bálint a férfi kajak egyesek 1000 méteres döntõje után a II. Európa Játékokon a Zaszlavl regatta pályán 2019. június 26-án. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Ahogy a háromnapos regatta első napján, úgy szerdán is kellemes meleg és verőfényes napsütés fogadta a versenyzőket és a szurkolókat a főváros központjától mintegy 25 kilométerre fekvő Zaszlavl evezős központban, a négy magyar döntős közül pedig először a 22 éves, tavaly ebben a számban Eb-második Kopaszért lehetett szorítani.

Az idén Győrbe igazolt kajakos – a finálé legfiatalabb tagja – remekül kapta el a rajtot nagy riválisa, a világ- és Európa-bajnoki címvédő Fernando Pimenta mellett, és ők ketten hamarosan kiváltak a mezőnyből. A portugál állt az élre, fokozatosan növelve az előnyét féltávnál mintegy hajóhosszal ő vezetett.

Kopasz azonban végig tapadt rá, és a hajrához közeledve megindította a hajóját, ami olyan jól sikerült, hogy szinte állva hagyta közvetlen riválisát.

Pimenta a végén még megpróbált visszatámadni, de a magyar kajakos ereje és előnye kitartott a célig.

Kopasz Bálint a felnőttek között élete első győzelmét aratta nagy világversenyen.

A világbajnoki címvédő Kárász, Kozák duó Kopaszhoz hasonlóan kedden magabiztos előfutam-győzelemmel kezdett, most azonban a rajtja nem sikerült jól, és hamar jelentős hátrányba került a startból szinte rakétaként kilövő hazai egységgel, Volha Hudzenkával és Marina Litvincsukkal szemben. A magyarok sokáig a mezőnyben haladtak, 250 méternél harmadikak voltak, majd a hajrára már tisztán a második helyre jöttek fel. A fehéroroszok az élen nemhogy nem fáradtak, hanem még tovább növelték előnyüket, Kárászék pedig ezúttal nem tudtak újítani, így másodikként értek be a célba.

Kozák Danuta (b) és Kárász Anna mutatja ezüstérmét a női kajak párosok 500 méteres döntőjének eredményhirdetése után a II. Európa Játékokon a Zaszlavl regatta pályán 2019. június 26-án.
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta – aki négy számban versenyez Minszkben – a múlt heti második hazai válogató előtt vírusos megbetegedéssel küszködött.

Az ötkarikás bronzérmes kenus, Kiss Tamás nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába az 1000 méter egyes rendkívül erős mezőnyében, szinte végig hátul haladt a fináléban, végül három vetélytársát megelőzve hatodik lett.

A szerdai döntős programban magyar részről még a Kiss Balázs, Dóri Bence 1000 méteres kenu kettes lesz érdekelt.

Minszkben 16 kajakos és kenus számban rendeznek versenyeket, a többi finálé csütörtökön lesz.

A magyar küldöttség, amelynek a mostani volt az első aranya Minszkben, jelenleg négy éremmel áll az Európa Játékokon.

Forrás: MTI

Borítókép: A győztes Kopasz Bálint a férfi kajak egyesek 1000 méteres döntője után a II. Európa Játékokon a Zaszlavl regatta pályán 2019. június 26-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!