OLIMPIKON

2019.04.14. 12:27

A huszonkétszeres magyar bajnok szerint a méhészkedés komoly szakma

B. L.

Mecser Lajos érmet ad át egy futóversenyen

Forrás: Nool

Fotó: Bakos László

A hosszútávfutást magas fokon űzte, amit két olimpiai részvétel és Európa-csúcs is igazol. Mecser Lajos azonban most egy másik területtel, a méhészkedéssel is emelt szinten foglalkozik.

Pályafutása alatt bejárta a világot, egyik legnagyobb szerelmére mégis berekfürdői kis birtokukon bukkant. Az SBTC egykori legendás hosszútávfutója egyik edzése során figyelt fel a méhekre még az 1980-as években. Egy idős bácsi segítségével ismerkedett a méhészet világával. Pár kaptárral kezdte, majd egyre jobban beleásta magát a témába.

Mecser Lajos érmet ad át egy futóversenyen
Fotó: Bakos László

– Világéletemben természetpárti voltam, az erdőben szerettem futni, így találkoztam a méhekkel is – mesélte.

Csakúgy, mint az atlétikában, itt is sok időre és türelemre volt szüksége ahhoz, hogy jó eredményeket érjen el. Jelenleg mintegy nyolcvan méh-családról gondoskodik.

– A méhek szemtől szemben támadnak, az emberek is sokat tanulhatnának tőlük. A mérgük sok betegségre jó, nagyon hasznos állatok – mondta a hosszútávfutó, aki összesen hétszer állított fel új országos csúcsot. Természetesen a méz jótékony hatásait se hagyta szó nélkül: napi egy kiskanállal mindenkinek ajánlja, még a terhes nőknek és a cukorbetegeknek is.

– Emlékszem, a háromszoros olimpiai bajnok öttusázó, Balczó András is nagy hangsúlyt fektetett a mézre, ő például tejföllel ette – emlékezett vissza Mecser Lajos.

A jövővel kapcsolatban azonban a klímaváltozás aggasztja. A természettel való foglalkozás azonban még most, 76 évesen is kikapcsolja, ezért a méheken kívül szívesen foglalkozik gyümölcsfáival is, és nemrég fedezte fel a csicsóka hasznosságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!