Hallgassa élőben!
Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

Végre megvan az első siker, győzelem a vb-ezüstérmes spanyolok ellen!

A tokiói olimpián a női kézilabda-válogatottunk megszerezte első győzelmét a csoportjában, a világbajnoki ezüstérmes Spanyolország ellen 29–25-re nyertek Elek Gábor tanítványai. A csoportból az orosz csapat és a svédek már továbbjutottak, most esélyt kapott erre a magyar válogatott is: hétfőn győzni kell a svédek ellen.

Egy Szedojkina-védésre voltunk attól, hogy már a spanyolok elleni meccs előtt eldőljön a sorsunk. Ha az orosz csapat rutinos kapusa nem hárítja Allison Pineau ziccerét, akkor már tét nélkül léptünk volna pályára Penáék ellen. Nem túlzott Elek Gábor szövetségi kapitány, amikor legutóbb úgy fogalmazott, lassan már edzéshez is kevesen lesznek, hiszen pénteken biztossá vált, Szucsánszki Zita és Janurik Kinga sem folytathatja az olimpiát, utóbbi helyére Szikora Melindát cseréltük be.

Miután Vámos Petra egyedül maradt irányítóban, óvatosan kellett gazdálkodnunk az energiájával, így mindig cseréltük védekezésre, míg Tomori Zsuzsanna fennmaradt jobbátlövőben. Hátul jól kezdtük a meccset, Tomori vezérletével több spanyol támadást is olvastunk, vagy ha nem sikerült, akkor Bíró Blanka tudott hárítani.

A megszerzett labdákból általában Márton Grétát indítottuk, a könnyű gólokkal néggyel elhúztunk, Carlos Vivernek időt is kellett kérnie. Vámos erőszakosan tört be a kínálkozó résekbe vagy éppen a társainak készített elő, így tartani tudtuk a kezdeti előnyt. A szerencsével sem álltunk hadilábon, egy esetben Tomori kilencről talpról talált be.

„Jó a védekezés” – kiabálták többen is biztatásképpen a magyar kispadról, és bizony eddig ezt legfeljebb rövid időszakokban mondhattuk el a mieinkről. Támadásban viszont megtorpantunk, Háfra Noémi rendre a spanyolok 42 éves kapusába, Silvia Navarróba püffölte a labdát. A 25. percben szakadt át a gát a Győrbe tartó átlövőnél, a lendület addig is megvolt a játékában, de ezután az irányzékon is állított. Vámossal együtt jó ritmusban vezették az akciókat, és ha pontosabbak vagyunk a hajrában, nem csak hárommal vezettünk volna a szünetben.

Nagy kérdés volt, a spanyolok tudnak-e váltani az első félidőben mutatott visszafogott produkciójuk után, ugyanis a kulcsembereik közül talán egyedül Carmen Martín hozta magát. Vámos kapott pihenőt, így Tomori irányított, míg a spanyolok Lara Gonzálezszel zavaróban megnyitották a védekezésüket. Fel is jöttek egy gólra, de itt sikerült megállítani őket. Közben az elmúlt meccsek után aggódva figyeltük, hogy Kisfaludy Anettet kellett ápolni, de szerencsére egy ütést leszámítva nem történt komolyabb baja.

Sikerült újabb jó periódust futnunk, amikor lehetőségünk volt rá, gyorsan felvittük a labdát, a rohanásnak egy 8–2-es sorozat lett vége, amivel héttel elhúztunk. Ekkor úgy tűnt, végleg leszakítottuk a spanyolokat, azonban jött egy kilencperces gólcsend, amely alatt sorban elpuskáztuk a helyzeteket, és Mercedes Castellanosszal is meggyűlt a bajunk. Amikor már nagyon égett a ház, Klujber Katrin talált be a jobb szélről, sikerült megakadályoznunk a spanyol egyenlítést.

A kisebb hullámvölgyet túlélve újra elmentünk, ezzel eldöntve a meccset. A 29–25-ös sikerünkkel életben tartottuk a továbbjutási reményeinket, hétfőn azonban a svédeket is le kell győznünk a záró körben.

KÉZILABDA, NŐK

CSOPORTKÖR, 4. FORDULÓ
B-CSOPORT

MAGYARORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 29–25 (14–11)
Jojogi Nemzeti Sportcsarnok, zárt kapuk mögött. V:
Fonseca, Santos (portugálok)
MAGYARORSZÁG: BÍRÓ B. – Lukács V. 1, TOMORI 2, VÁMOS P. 6, KISFALUDY 2, Szöllősi-Zácsik 2, MÁRTON G. 5. Csere: Háfra N. 3, KLUJBER 6 (3), Bordás 2, Kiss N., Schatzl Nadine. Szövetségi kapitány: Elek Gábor
SPANYOLORSZÁG: Navarro – Martín 5 (1), Rodríguez 2, Hernández 1, L. GONZÁLEZ 4, Barbosa, J. López. Csere: CASTELLANOS (kapus), Pena 2 (1), Cesáreo 3, Fernández, GUTIÉRREZ 5, M. López 3, M. González. Szövetségi kapitány: Carlos Viver
Az eredmény alakulása. 3 p.: 3–0. 10. p.: 7–2. 16. p.: 9–4. 20. p.: 9–6. 26. p.: 12–7. 29. p.: 14–9. 33. p.: 14–13. 37. p.: 18–14. 41. p.: 23–16. 49. p.: 23–21. 52. p.: 24–23. 57. p.: 28–23.
Kiállítások: 10, ill. 4 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. 3/2

Elek Gábor szövetségi kapitány nyilatkozatát ide kattintva olvashatja el!

Hozzászólások

kegyetlen
Felkavaró: prostituáltat csinált fiatalkorú barátnőjéből a kecskeméti férfi
37 éves volt / 26 perce
Meghalt Chris Anker Sörensen volt profi kerékpáros
A dán sportembert kerékpározás közben ütötte el egy autó a belgiumi Zeebrugge-ben.
közlekedés / 27 perce
Egyre több autót használnak Németországban
ismeretlen faj / 44 perce
Gyerekek találtak rá a harminc millió éves óriáspingvinre
Korszakalkotó életmű / 1 órája
Kiállítják a világhírű festő, Egon Schiele önarcképeit
első út / 2 órája
Biztonságosan visszatért a Földre a SpaceX kizárólag amatőr űrhajósokat szállító űrhajója
Fejlődő tudomány / 2 órája
Magyar kutatók fejthetik meg, miért változó a vakcinák hatékonysága
borzalmas éjszakái voltak / 2 órája
Már balesete előtt is komoly betegséggel küzdött Michael Schumacher