Híves Fanni

2019.11.28. 07:00

Egy pipacs gondolatai a napraforgók között

Életünk során többször találkozhatunk olyan emberekkel, akik kitűnnek a tömegből, környezetükből. Ezt okozhatja a megjelenésük, a személyiségük, egyéniségük, a bőrszínük, testalkatuk, de akár az is, hogyan vélekednek egy-egy dologról. Erről beszélgettem Nagy Alexandrával, a Dávid Kisemberek Társaságának egyik tinédzser tagjával.

Balassi

- Hogyan szokták fogadni az idegenek, az utcán sétáló hétköznapi emberek, hogy alacsonyabb vagy az átlagnál?

- Az emberek többsége észreveszi, hogy más vagyok. A gyerekek gyakran nem értik, miért különbözöm tőlük, ezért elkezdenek mutogatni, kérdezősködni. A szülők nagy része ekkor elkezdi magyarázni gyermekének, miért van ez így, vagy csak rászól, hogy ezt nem illik. De az is előfordult már, hogy a felnőttek reagáltak rám úgy, ahogy a gyerekek szoktak.

- A magasságodból adódóan azt hiszem, számodra akad néhány probléma a hétköznapokban. Hogyan próbálod ezeket leküzdeni?

- Néha előfordul, hogy segítséget kérek a családtagjaimtól, de az esetek többségében próbálom egyedül megoldani a nehézségeket úgy, ahogy azt én meg tudom csinálni.

- Az imént már említetted, hogy vannak emberek, akik nem fogadják jól azt, hogy más vagy. Ezt hogyan tudod elfogadni?

- Kisebb koromban kevésbé zavart és érdekelt, hiszen nem tűnt ki a magasságom a többi gyerek közül, de ahogy kezdtem felnőni, kezdtem észrevenni azt is, hogy az emberek megnéznek, összesúgnak. Emiatt gyakran rosszul érzem magam a mai napig.

- Volt olyan, aki átlépte a határt azzal, ahogyan viszonyult hozzád?

- Nincs olyan emlékem, ami kiemelkedne a többi közül, mert a legtöbb ember hasonlóan ítél meg engem és a többi kisembert is.

- Ha egy idegen ember első alkalommal találkozik egy kisemberrel, hogyan kellene reagálnia? Mi lenne a helyes?

- Minden embernek van saját véleménye erről, de azt hiszem, ideálisabb lenne, ha ezt vagy emberhez méltóan mondaná el, vagy úgy, hogy én ne halljam. Meg tudom érteni, hogy sok embernek újdonság egy kisembert látni, de bántó tud lenni, amikor valaki túlzottan megnéz, így ezeket talán jobb lenne elkerülni.

Mindennapjainkban előfordul, hogy különleges emberekkel találkozunk, akik talán nem felelnek meg az emberek által felállított normáknak, de úgy gondolom, nem szabad megítélni őket, vagy furcsán nézni rájuk. Fontosnak tartom az elfogadást minden emberrel szemben, függetlenül nemtől, hovatartozástól és kinézettől.

„Ha túl sokat foglalkozol azzal, mi jó vagy rossz az embertársadban, megfeledkezel a saját lelkedről, és kimerít, majd legyőz az az energia, amit mások megítélésére pazaroltál.” (Paulo Coelho)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!