Márton Marcell

2019.11.21. 07:00

A számítógépes játékok pozitív és negatív hatásai

A felgyorsult életvitelünk mellett a mindennapjaink részévé vált a számítógép.

Uzoni

Forrás: shutterstock

Mivel már minden korosztály talál magának kedvére valót a virtuális valóságban, ezért gyakran előfordul, hogy a szabadidőnk nagy részét is a számítógép előtt töltjük. Van, aki böngészik, sorozatokat néz, zenét hallgat, csetel, számítógépes játékokon játszik, letölt, feltölt, és még megszámlálhatatlan dologra használja a számítógépet.

Mivel a technológia nagyon gyorsan fejlődik, mi még nem tudunk alkalmazkodni hozzá. Ez egy olyan jelenség, amit mi még csak most kezdünk felfedezni.

Vajon tudjuk-e, hogy a számítógépes játékok esetében úgynevezett érzelmi függőség alakulhat ki? A statisztikák megdöbbentő tényeket tárnak elénk a számítógépes játékok testi, lelki és szociális hatásairól. Kínában például a videojáték-függőség már népbetegség, az USA-ban és Európa egyes országaiban is vannak már olyan intézmények, ahol képzett szakemberek foglalkoznak ezzel a problémával.

Kutatási adatok alapján ma Magyarországon csak a serdülők körülbelül harmada már veszélyeztetettnek mondható. A túlzott játék és az ehhez kapcsolódó életmód rengeteg egészségügyi problémát hoz maga után. Szemészeti, ortopéd, érzelmi, szociális és pszichológiai problémák üthetik fel a fejüket. Emellett kialakulhat a depresszió, figyelmi és alkalmazkodási zavarok, viselkedési problémák.

Természetesen pozitív hatásai is vannak, de csak akkor, ha mértékkel, és a korosztályunknak megfelelő számítógépes játékokkal játszunk. Fejlesztik a térbeli és a vizuális készségeket, alkalmasak stresszoldásra, fejlesztik az önismeretet, az önértékelést és a tudatosságot. Pozitív eredményt mutatnak például a nyelvtanulás területén is.

Ezzel elmondhatjuk, hogy az éremnek két oldala van.

Min múlik az hogy valakinél az előnyös, vagy a hátrányos oldala jelenik meg? Érezni kell a határt, hogy meddig jótékony és honnan kártékony a tevékenység. Maradjunk meg a pozitív hatásainál, és figyeljünk oda, hogy ne legyen lehetőségük kialakulni a káros hatásoknak. Csak rajtunk múlik!

Címkék#Séta-Uzoni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!