Filkor Dóra

2019.11.14. 07:00

Tizenévesen robbant be a médiába Kisbali Bence

Kisbali Bence, a salgótarjáni Madách Imre Gimnázium kiemelkedő tanulója és az egyik legnépszerűbb személy az iskolában. Rengeteg elfoglaltsága van a mindennapokban, mint például a fotózás vagy a rádiózás.

Madách

Kisbali Bence

Forrás: NMH

– A fotózás mellett a média mely ágaiban szereztél még tapasztalatokat?

– Szinte mindegyik részét kipróbáltam már a médiának. Azt szeretem benne, hogy mind összekapcsolódik és kiegészíti egymást. A rádiózás például nagyon ki tud kapcsolni, bár gyakran sok munkával jár és a tanulás mellet nincs rá elég időm, így most kicsit háttérbe szorul. Pedig most új profilt tesztelünk a rádiónknál. Lesz egy „hírek” felület, ahová cikkeket próbálok majd írni a helyi történésekről.

Kisbali Bence
Fotó: NMH

– Mi érdekel még a médián kívül?

– Az informatika az, amiben még aránylag otthonosan mozgok, de az iskolám drámaszakkörén is szeretek kibontakozni és összerakni egy-egy előadást a gálára.

– Mióta rádiózol és miért? Hogyan kezdted?

– Két és fél évvel ezelőtt kezdtem el. Úgyis lehetne jellemezni, hogy egy régóta lappangó vágy hirtelen kibontakozott. Szeretem a zenét, a médiát és a városomat. Ezek is közrejátszottak a rádió létrehozásában. Nehéz volt elkezdeni, mert sok kérdésre nem tudtam a választ, amikre persze idővel fény derült. De talpon maradni sem könnyű.

– Milyen tartalmat, műsort hallhatunk a Tarján Rádióban?

– A Tarján Rádiót a zenei rádió kategóriába sorolhatjuk. Az adatbázis zenéi között az 1980-as évektől kezdve a legfrissebb pop kedvencekig minden megtalálható. Tematikus műsor, toplista és mixműsor – ezeket mind megtalálhatják a hallgatók nálunk.

– Mit gondolsz a rádió jövőjéről?

– A rádiózás jövője körül folyamatosak a kétségek egyes vélemények szerint. Kutatások azonban kimutatták, hogy az emberek nagy része elsősorban még mindig ezt a médiát használja ahhoz, hogy zenét hallgasson. Azt fontos megjegyezni, hogy a rádiósnak szembe kell néznie és együtt kell működnie a digitális világgal. Át kell terelni a hallgatókat az internetre.

– A rádiózáson, és a fényképezésen kívül van valami hobbid, amiben még örömödet leled?

– Szeretek futni és biciklizni, de ezekre sajnos nem sok idő jut. Kikapcsolódom, ha a barátaim körében vagyok, ha a családdal szervezünk programot, de szeretek a természetben is járni és utazni. Általában a környékbeli gyöngyszemeket látogatom meg legtöbbször, de évente több alkalommal is megyünk a megyén kívülre, most legutóbb Angliába sikerült eljutnom.

– Hogyan éled meg a mindennapokat ennyi teendő mellett?

– Nehezen. Sokszor vagyok úgy, hogy „na, most mindenből elég”, de valahogy mindig visszatérek. Ciklikusan előjön a kimerülés közeli állapot, de próbálom másként felfogni ezeket a helyzeteket.

– Vicces személyiségnek tartod magad?

– Vicces, humoros és sokszor komolytalan is vagyok. Én valahogy így vélekedem magamról, de lehet, a körülöttem lévők ezt jobban meg tudnák mondani.

– Hol lehet megtekinteni a munkáid?

– A közösségi oldalon elérhetnek az ismerőseim, ott próbálok mindent közzé tenni. Van fotózással kapcsolatos oldalam, de a rádió oldalán keresztül is megjelenik pár munkám.

– Mik a terveid a jövővel kapcsolatban?

– Fontosnak tartom a nyelvtudást, ezért szeretnék idegen nyelveket tanulni, igaz, a nyelvérzékem nem a legjobb, de meg fogok dolgozni ezekért a célokért.

– Nem érzed esetleg, hogy túl hamar felnőttél volna?

– Sokszor érzem így, de aztán van, hogy pont ellenkező a véleményem. Szerintem, ha túl sok kérdést teszünk fel a tetteinkkel és az életünkkel kapcsolatban, akkor elhitetjük magunkkal azt, hogy nem jó.

– Mi volt a fő motivációd? Mit tanácsolnál másoknak, akik hasonló célokat tűztek ki?

– Sokat segített a család, a barátok, ismerősök, de jól esett az is, hogy amikor egy ismeretlenhez segítségért fordultam, akkor nem zavart el. Nagyon motivál, hogy részese lehettem a #rádióznimenő mozgalomnak, ahol a vidéki és fővárosi rádiósok eszmecserét folytatnak. Boldogsággal tölt el, hogy Juhász Bálint meghívott a csapatba. Motiváltak az eredmények is. Szerintem mindenki képes arra, amiben hisz. Lehetetlen nincs, csak tenni és dolgozni kell érte. Ez közhelyesnek hangzik, de tényleg így van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!