Fábián Dominika

2019.11.07. 06:50

Sting bólintásának örült a Punnany dobosa

Czimerman Csaba ’’Czimi”, a Punnany Massif együttes egyik, szinte a kezdetektől aktív tagja volt tavaly év végéig. Aktuálisan a Hutchky and Stars formáció dobosa. Vele beszélgettünk a zenéről, Pécsről, élményekről.

Szent-Györgyi

– Mi lehet az oka, hogy Pécsett sok banda alakul és előbb-utóbb befutnak?

– Közhely ma már, hogy Pécs Magyarország Liverpoolja. Pécs egyetemváros, ahol sok különböző zenei érdeklődésű ember megfordul. Az éjszakai életben barátságok kötődnek, bandák alakulnak, és ezek sok esetben az egyetemi évek után is megmaradnak.

– Te, mint született pécsi, hogyan kerültél bele a pécsi zenei életbe?

– Apukám is zenélt, illetve hangosító is volt, így elég sokszor belekerültem közvetve is a zenei életbe. A családomban mindig is fontos szerepet játszott a zene.

– Feldolgozásokat vagy saját dalokat szeretsz játszani?

– Régen feldolgozásokat játszottunk, de nagyon gyorsan jöttek olyan formációk, akikkel csak saját dalokat kezdtünk el játszani. Bennem nagyon gyorsan kialakult az alkotói zenélés.

– Sokakban felmerül: meg lehet élni zenélésből?

– A Punnany Massif ilyen együttes. Léteznek olyan bandák, akik csak a zenélésből élnek, illetve vannak olyan zenészek, akik több együttesben is játszanak. Ha nincs sok fellépés, akkor munkát kell vállalni vagy lakodalmast játszani, de én egy alkotózenész vagyok, így én nem vállalok ilyesmit. Az kevés, hogy az ember jól tud zenélni, sok marketing is kell hozzá.

– Hogyan kerültél be a Punnany Massif–ba?

– A pécsi zenei körökben mindenki ismert mindenkit. Közös fesztiválokon játszottunk, ismertük egymást az éjszakai életből. Korábban már dolgoztam a srácokkal. Amikor a Punnany új dobost keresett, a billentyűsük ajánlott engem, mert gyorsan tudok alkalmazkodni és érdemben hozzá tudtam szólni a szakmai dolgokhoz. Így indult a hétéves karrierem az együttesben.

– Van-e Magyarországon olyan helyszín, ahol szerettél volna játszani, de nem sikerült?

– Szerencsésnek érzem magam, hogy a kicsi rock kocsmától elindulva az összes hazai neves fesztivált végig zenéltem. Szóval így nem volt olyan hely. Büszke vagyok, hogy a Sziget nagyszínpadját ötször jártam meg.

– Van kedvenc koncerted?

– A tavalyi Hősök téri koncerten Stinggel találkozni életre szóló élmény volt. Kevés fénykép van, amit bekeretezve felraknék a falra, de ez a fotó olyan, mert Sting is egy legenda, akivel az ember nem fut össze akármikor. Óriási előkészületeket követelt a Punnany Massif-val előttük játszani. Amikor oldalra néztem és ott bólogatott Sting, az hatalmas élmény volt, hogy egy ekkora sztár elismerően tekintett rám. Ez számomra fontos dolog volt.

– Legérdekesebb koncertemléked?

– A Budapest Parkban játszottunk, szakadt az eső, csurom vizesek voltak az emberek, de nem érdekelt senkit és ott maradtak. Ott előttem volt egy lány, aki levette a cipőjét, kiöntötte belőle a vizet, visszahúzta és tombolt tovább.

– Annyiszor elhangzott már az együttes neve. Elárulod, mit jelent?

– A patois (jamaicai kreol/angol) nyelvből született meg. A csajokat kedvelő baráti csapat finoman fordítva „női gyümölcskehely”.

– Van zenei hitvallásod?

– A zene globálisan fogjon össze mindent, ha már a politika, a vallások megkülönböztetik embereket. A zene szeretete tartsa össze az emberiséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!