Király Dorina

2019.11.14. 07:00

Sok változást hoz a középiskola

Már több, mint négy éve koptatom az iskolám, a Közgé padjait.

Táncsics

Táncsics Mihály szobrát tegnap koszorúzták meg a diákok az intézményben

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Ennyi idő után elgondolkodtam, mégis mit kaptam én ettől a helytől, de egy másik kérdés is megfogalmazódott bennem: Mit tud adni egy diáknak a középiskola? Természetesen az első, ami az eszünkbe jut az a tudás, de én nem erre gondoltam. A középiskolát 14 évesen kezdjük, és 18-19 évesen hagyjuk el. Ez alatt az idő alatt válik a gyermek felnőtté, és pont ezért, ez az időszak az egyik legfontosabb az egyén életében. A mit kap az ember ettől az időszaktól kérdésre az én válaszom: a változást. Minden ember megy át ekkor valamilyen változáson személyiségben, világnézetben, érdeklődési körben vagy akár csak a legegyszerűbb, legcsekélyebb dolgokban is. De mégis, mik azok a tényezők, amik az emberben változást tudnak előidézni ebben az időszakban?

Bármilyen emberként is kezded el a középiskolát, sosem lehet tudni, mekkora változás fog végbemenni a személyiségedben. Rengetek új benyomás ér az első évtől az utolsóig. Egy ilyen, talán legfontosabb befolyás a körülöttünk levő emberek. Ők lehetnek az osztálytársaink, diáktársak és a tanárok is. Az első időszakban furcsa, hiszen megannyi ismeretlen emberrel vagy körülvéve, akikről szinte semmit nem tudsz és ők sem rólad. Viszont megismerni mégis megismered őket. Hiszen szinte minden nap velük vagy, így beszédstílusuk, öltözködésük, gesztusaik, tetteik és véleményük akaratlanul is hatással vannak rád.

Ez vonatkozhat más diákokra is, de leginkább egy osztályközösség tagjaira. Social Tribe Effectnek hívják azt a pszichológiai jelenséget, mikor ez egyén felveszi a csoportja tulajdonságait. Egy nagyobb fős osztályban ez nem olyan erősen mutatkozik, de mégis jelen van. Magamon is számtalan példát tapasztalok. Például számomra a legfeltűnőbb az, hogy észrevétlenül vettem át beszédstílusokat vagy szóhasználatokat. Az osztályközösségben demokrácia uralkodik. Megtanít arra, hogy az egyén helyett az osztály érdekeit nézzük, vagy, hogy van, hogy áldozatot kell hoznod a csoportért. Diáktársaink közül a legnagyobb befolyással azok lehetnek ránk, nem csak abban az értelemben, hogy szokásokat veszünk át tőlük, de akár személyiségjegyeket is, akikre valamilyen szinten felnézünk. Én mindig irigyeltem azokat az embereket, akik különösen közvetlenek tudnak lenni. Ne feledkezzünk meg az ekkor alakuló barátságokról sem. Vannak, akik életre szóló barátokra találnak középiskolás éveik alatt.

Ők lesznek rád a legnagyobb hatással. Ők az a néhány ember, akiknek a véleménye mindenki másénál többet fog jelenteni és személyiségjegyeik lenyomata legjobban megjelenik a tiéden. A diákokon kívül a tanárok is formálhatják személyiségünket. Van, aki elnézőbb és van, aki szigorúbb. Akadnak olyanok, akiket nem igazán kedvelünk és olyanok is, akiket nagyon megszeretünk az évek során. Egy jó tanár lehet, hogy egy addig semleges tantárgyat is úgy meg tud veled szerettetni, hogy a későbbiekben is azzal akarsz majd foglalkozni. Ez fordítva is megeshet. Egy rossz tanár miatt meg is utálhatsz egy tárgyat, de hatással lehet ránk egy-egy leszidás vagy dicséret is.

Az embereken kívül különböző iskolai események, rendezvények, programok is hozzájárulnak személyiségünk alakulásához. A Közgében sok játékos programot rendeznek a diákoknak, amik a kreativitást és a versenyszellemet fejlesztik. Ilyen például a Halloween, vagy a Sulinyuszi is. Véleményem szerint a legnagyobb változást a Közgében mégis az Erasmus plus program adja, amiben én is részt vehettem. Ez az egy hónapos munka egy idegen környezetben lehetővé teszi, hogy megtapasztald milyen is az önálló élet. Nekem nagyon sokat adott a programmal távol töltött hónap. Nemcsak a személyiségemen, de a világnézetemen is változtatott. Nemcsak magamon, de másokon is észre vettem ezt, akik részt vettek rajta. Azzal, hogy lehetővé teszi új helyek kultúrák megismerését, nyitottabban nézel a világra.

Ha most ezek alapján tekintek vissza a négy évre, amit a Közgében töltöttem, örülök, hogy ide járhattam. Mert, ha mást választok, nem ismerném, azokat az embereket, akiket ma. Más emlékeim lennének, más hatások értek volna, és talán más ember lennék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!