Somoskői Jázmin, Molnár Szulamit, Csépányi Csenge Panna

2019.11.14. 07:00

Koncert Szenes Hanna emlékére

November 7-én volt hetvenöt éve, hogy a zsidókat menteni akaró Szenes Hannát halálra ítélték és kivégezték. Ez alkalomból a Sabbath Song Klezmer Band együttes adott koncertet iskolánkban.

Uzoni

A zenekar magyar és zsidó dalokat dolgoz fel. Műsoruk hagyományos klezmer zene, amelybe a nézők is bekapcsolódhattak közös énekléssel, tánccal. A produkció másik részét Szenes Hanna levelezéséből és naplójából állították össze, verseit is megzenésítették, így mutatták be a történetét.

Szenes Hanna 1921. július 17-én született egy asszimilálódott zsidó családban. Fiatal gimnazista volt, amikor Magyarországon elterjedt az antiszemitizmus és ez a változás cionistává tette őt. Palesztinába utazott és ezekben az években kezdett el verseket írni. 1943-ban eltervezte, hogy visszatér Magyarországra kimenteni édesanyját. Csatlakozott a brit hadsereghez, és önkéntesként egy csoport palesztinai zsidó fiatallal együtt ejtőernyős kiképzést kapott Egyiptomban, amelynek célja a zsidók segítése volt.

Miután megtudták, hogy a németek bevonultak Magyarországra, 1944. június 9-én társaival átlépte a magyar határt, de elfogták és a szombathelyi börtönbe szállították. Budapestre szállították és öt hónapon keresztül kínozták, hogy szóra bírják. 1944 októberében a nyilasok bíróság elé állították, majd hazaárulás vádjával elítélték és november 7-én kivégezték. Fogsága idején írt versei megmaradtak, később több nyelven is megjelentek.

Címkék#Séta-Uzoni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!