Szandai Vivien

2019.11.14. 07:00

Hogyan érj el sikereket?

Közel sem mondanám magam szakértőnek vagy tapasztalt és bölcs embernek ebben a témában, de elég sok ilyen kérdéssel foglalkozó könyvet olvasok, amiből tanultam egy s mást. Van még hova fejlődnöm ezt aláírom, de hadd osszam meg, hogy miket sajátítottam el a nagy emberektől.

Balassi

Forrás: shutterstock

Van célod?

Mindennek az alapja elsősorban, hogy legyen egy célod. Ami hajt téged és motivál nap mint nap, hogy csináld a ,,dolgod”, vagyis azt, ami szükséges, hogy elérd a célodat. Tisztázzuk, hogy a cél és a kívánság nem ugyanaz, vagyis ha azt mondod, hogy ,,Sikeres akarok lenni” vagy ,,Vékony akarok lenni”, az nem cél, csak egy kívánság. A kívánság mögött nincs energia, ha igazi célokat akarsz kitűzni, akkor leülsz, konkrét, világos célokat fogalmazol meg, és leírod őket. A legtöbb ember nem írja le a céljait, pedig nagyon hasznos dolog, ezáltal vonzod be őket az életedbe.

Kezdd el és tarts ki!

Lehet, hogy most még ijesztőnek tűnik az a cél, amit kitűztél, de ha tényleg ezt akarod, akkor érdemes tenni érte. Szóval ki kell lépned a komfortzónádból, mert ha nem változtatsz semmit és nem próbálsz ki új dolgokat, nem történnek új dolgok veled. Fontos észben tartani, hogy akármit is akarsz elérni, az nem fog egyből az öledbe hullani, amint megtettél egy lépést. A céljaidat bizony vérverejtékes munkával fogod elérni, sehogy máshogy. De erre időt, energiát és esetleg pénzt kell szánni. Az elején nyilván ki kell alakítanod új, jó szokásokat, ezért fontos, hogy jó döntéseket hozz minden nap. Lehet, jobban szeretnél az ágyban fekve sorozatot nézni egy tál pattogatott kukorica evése közben, mint plusz nyelvórákat venni vagy edzésre menni. Ezért is fontos, hogy legyen egy miérted, egy célod.

Mit gondolsz önmagadról?

„Azzá válsz, amire a legtöbbet gondolsz!” – Earl Nightingale

Azt, hogy milyen célokat tűzöl ki magad elé, nagyban befolyásolja, hogy mit gondolsz magadról. Ha azt gondolod, hogy nem vagy rá képes, akkor úgy is lesz, nem fog sikerülni elérni a célodat. Viszont, ha elhiszed, hogy sikerülni fog, akkor úgy is lesz. Ha negatívan és pesszimistán látod a dolgokat, az akadályozhat téged. Ezen kívül még a hibáztatás is közéd és a célod közé állhat. Hagyd abba x és y hibáztatását, és vedd kezedbe az irányítást az életed felett. Ha hibáztatsz egy adott embert, mert nem értél el valamit, attól neki nem lesz rosszabb, nem fog rosszul aludni. Mindazzal csak magadat hátráltatod, ha azt hiszed, hogy a körülmények áldozata vagy, pedig nem. Ne csapd be magad, és vállald a felelősséget.

Számít mások véleménye?

Akárki mondja azt neked, hogy te erre képtelen vagy, az hazudik. Bármire képes vagy, amit kitűztél magad elé. Mások véleménye nem te vagy, ők csak ,,tanácsot” adnak, mert nekik nem sikerült elérni azt, amit te szeretnél, és úgy gondolják, másnak sem sikerülhet. Az ilyen negatív emberek csak hátráltatnak, ne foglalkozz velük. Az ő sikertelenségük nem te vagy! Állj eléjük és mondd, hogy ,,Azt hiszed, nem tudom megcsinálni? Figyelj csak!” Ne hagyd, hogy elvegyék a kedved vagy elbizonytalanítsanak. Legyen sziklaszilárd meggyőződésed, és ne hallgass senkire, aki le akar húzni!

Mindenkinek vannak álmai, de csak kevesen tesznek értük és formálják célokká azokat. Márpedig ezek nélkül nehéz lesz haladni. Ha pedig nem sikerül valami, akkor ne add fel, ne engedd, hogy magával rántson a negativitás, mert bármire képes vagy! Minden kudarc után újra kell próbálkozni, ez a legfontosabb!

Soha ne add fel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!