Veres Eliána

2019.11.28. 07:00

Egyre sikeresebb a gyarmati női foci csapat

Sokan nem tartják népszerűnek, nem értenek egyet ezzel, és előítélet is van bennük. Viszont egyre többen tisztelik és szeretik. Egy ilyen személlyel, a BSE Palóc Farkasok női szakág edzőjével, Magos Norberttel sikerült interjút készítenem.

Balassi

Az utolsó őszi mérkőzésen az U16-os csapat parádézott

– Hogyan kerültek Önhöz a lányok?

– A kispályás csapat úgy, hogy az előző edző abbahagyta a női focival való foglalkozást. A kezem alatt a Bozsikban is sok lánygyermek volt, ezért amikor Jónás Zsolt barátom megkérdezte, hogy nincs-e kedvem a lányokkal foglalkozni, természetesen erre a lehetőségre igent mondtam. 2018 júniusában szóltak, hogy akkor fogjak neki, és szedjem össze a lányokat, mindenkit mozgósítsak. Ha pedig tudunk, akkor induljunk el a bajnokságban. Aztán egyedül elvállaltam összeszedve minden tudásomat.

Az utolsó őszi mérkőzésen az U16-os csapat parádézott

– Tudna mondani néhány információt a csapatról?

– Két csapatunk van, az U16 és az U19. 2018 júliusától alakult a BSE-nél a női csapat, onnantól 9 főről 41-re gyarapodott az összjátékoskeret. A tavalyi szezonban 22 fő volt összesen a kispályás csapattal együtt. A 2018/2019-es eredményünk az U16-os csapattal országos 3. hely, a felnőtt női kispályás bajnokságban szintén 3. helyezést sikerült elérnünk. Sok mérkőzést játszottunk, rengeteg felkészülési meccsen vettünk részt, amelyek segítettek a sikereket elérni.

– Ezek szerint a lányok sokat fejlődtek?

– Igen. Ezt az is bizonyítja, hogy mindkét csapatból el szeretnének vinni jó pár játékost nagyobb klubok, hiszen a munka folyik, a lányok dolgoznak és tehetségek.

Megtanultak igazán focizni, csapatban játszani, cselezni, fejelni, labdát levenni, dekázni, becsúszni és gyakorlatilag egymásért küzdeni. Jó látni, hogy megtisztelik az ellenfelet és saját magukat, illetve a labdarúgást is.

– Milyenek az edzések, és mi alapján állítja össze az edzéstervet?

– Az edzések többnyire az elején arról szóltak, hogy a 1995-ös és 2007-es születésű játékosok közötti szakadékot áthidaljuk. Olyan edzésformát kellett találnunk, amivel mindenki előrébb lép és képes fejlődni. Körülbelül 6-12 év lemaradását kellett a 10 évesnek és a 20 évesnek is gyakorolni, gyakorlatilag megtanítani. A hiányosságokat egy év alatt nehéz pótolni, de nekünk sikerült. Mostanában úgy állítom össze az edzést, hogy két csapatra osztom őket. Ez azért jó, mert sokkal fogékonyabbak, és több mindent tudok nekik megtanítani. Vannak edzésvázlatok is, amiket próbáltam az én 33 éves tapasztalatommal, a focimúltammal és a különféle sportokkal összevetve pedagógiailag is úgy felhasználni, hogy mindig fokozatosan tovább lépjünk. Ennek meg is lett az eredménye. A jéghegy csúcsa az, hogy dobogós helyeken tudjunk végezni.

– Mit tanácsol azoknak, akik azon gondolkodnak, hogy elkezdik a labdarúgást?

– Ha egy lány szeretne elkezdeni focizni és játszani fiúk között, akkor a bozsikos csapatokhoz több korosztályban is csatlakozhat (U9-U13). Ha valakinek idegen a fiúkkal való játék, vagy bizonytalan és fél, nyugodtan fordulhat hozzánk, ha az iskolában nincsen ilyen lehetőség. Amennyire tudom, igyekszem segíteni. Ha megszereti a focit, akkor jó, ha meg nem szereti meg, akkor sajnos így járt. Volt rá példa, hogy valakik úgy gondolták, az egész edzés focizgatásból áll. Néhányan nem csapatban gondolkodtak. Na, ők abbahagyták. Itt szórakozunk, játszunk, de igazából a tanuláson van a hangsúly, és azon a pedagógián, amivel a lányok megszeretik és tisztelik a sportot, a sportolókat. Játékosként önbizalmuk lesz, és bármilyen sportban tisztességesen és szeretettel segítik társaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!