Rodák Rebeka

2019.11.07. 06:50

Allergia: a nagy mumus

A címet látva biztosan arra gondolsz, hogy egy szakértő fogja leírni gondosan őrzött szakkönyveiből a kutatásait, nem pedig egy tinédzser a tapasztalatait.

Szent Imre

Virágzás idején a pollenek miatt sokan szenvednek. Az allergia náthaszerű tüneteket mutat, össze is keverik a két betegséget

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Allergia... nem az orrfolyós, tüsszögős, virágnyílós időszakra gondolok, hanem az ételallergiákra, amelyeket egyesek születésükkor kapnak „ajándékba”, mások pedig saját elhatározásból étkeznek mentesen. Az utóbbiak az állatvilág, a Föld, az egészségük érdekében vagy csupán hobbiból választották ezt az életmódot, de nekik még mindig megvan a lehetőségük arra, hogy olykor leszaladjanak a kisboltba, és vegyenek egy túrós táskát, ha már a hiányérzet végleg eluralkodott rajtuk. De egy olyasvalakinek, mint például én, aki egy véletlen morzsától is kikészül testileg-lelkileg, csak a meg nem szűnő vágy jut.

Mikor valaki megkínál egy tábla csokival vagy a suli büféjében vett keksszel, és csak útközben jut eszébe a helyzetem, akkor fájdalmas arccal bocsánatot kér, vagy megkérdezi, hogy nem zavar-e. Ilyenkor azt szoktam válaszolni, hogy: Köszi, nem kérek. Már megszoktam, de valahol ott, legbelül ki szeretném próbálni, hogy érezzem, még mindig ugyanazok-e a tüneteim, hogy milyen lehet az íze annak a keksznek, amit mi, allergiások csak helyettesíteni tudunk, vagy legalábbis megpróbáljuk.

Ha kiderül, hogy érzékeny vagy egy hozzávalóra, egy ételre vagy egy alapanyagra, akkor elsőként biztosan szétesel, és nem tudod, mihez kezdj ezzel az új információval. Mi, allergiások tudjuk, hogy milyen az, ha minden egyes boltban vett étel összetevőit el kell olvasni még a helyszínen, vagy mikor kikérdezzük a nagymamát, hogy milyen vajat tett a sütibe, amivel biztos, hogy meg akar etetni.

Hogyan kezdj hozzá? Mire figyelj?

Ezek a kérdések gyakoriak köreinkben, de a válasz annál egyszerűbb. Nézz a dolgok, jelen esetben az ételek mélyére. Kezdd az alapanyagoknál, ez a legfontosabb! Néha mi, gyakorlottak is belefutunk egy-egy olyan termékbe, aminek az összetételét csak átfutottuk, és annyira megörültünk a szürreálisan mentes terméknek, hogy csak a mellékhatásoknál gondoltuk végig, a napi menüt lepörgetve, hogy hol rontottuk el. Így a legegyszerűbb, ha otthon próbálod „kifőzni” a megoldást.

Hogy kerüld ki?

Nem tudod kikerülni az allergia mumust, kivéve, ha az idő kegyes hozzád és kinövöd. De ha már idősebb vagy, netán házas és a nagyobb családi autón gondolkozol, akkor már az allergia nem búcsúzkodik, hanem örök társad marad. Ekkor úgy tudod megkönnyíteni életed, ha elfogadod a helyzeted, és beállsz a számban egyre növekvő allergiások sorába, akik jobbára segítik és támogatják egymást.

Reményteljesen kell a jövő elé néznünk, hiszen, ami nem öl meg, az megerősít!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!