Molnár Szulamit

2019.11.07. 06:50

A csend hiánya

Mi vagyunk az első olyan generáció, akiknek nincsenek csendjei. A generáció-elmélet két amerikai szerző William Strauss és Neil Howe nevéhez fűződik.

Uzoni

Forrás: shutterstock

A Z generáció, azaz azok, akik 1995 és 2009 között születtek már egy technikailag fejlett világba csöppentek. Egy népszerű ausztrál szülői blogban azt olvashatjuk, hogy ez a generáció a második baby boom generáció, ahogy az elsőnek, úgy nekik is komoly technológiai és társadalmi változásokkal kell majd szembesülnie. Azok a gyerekek, akik 2010 után születtek-születnek már teljesen más körülmények között nőnek fel, ők az alfa generáció.

Az első iPhone 10 éves, ami az jelenti, hogy a mostani gyerekek és már mi is, a Z generáció, mobiltelefonnal a kezünkben növünk fel. Rengeteg időt töltünk el azzal, hogy a közösségi médiát böngésszük. Szóval bevallhatjuk, hogy a mi generációnknak már mindig a kezénél van a telefon, és ha épp nincs semmi dolgunk a zsebünkhöz nyúlunk és elővesszük.

Fogalmazhatjuk úgy is, hogy amikor egyedül vagyunk sem vagyunk egyedül. Na de hogy mi is ezzel az egyik legnagyobb probléma? Ha mindig egyből a zsebünkbe nyúlunk amikor van egy kis szabad időnk akkor eltűnnek az életünkből a csendek. Ha pedig az embernek nincs csend az életében nem tud a kérdéseivel foglalkozni, nincs alkalma megismerni önmagát, hogy mi az, ami érdekli, mit szeret mit nem, és még rengeteg mindenre rájöhetünk a csendjeink közben- amik már a mi életünkben eltűntek. A csend nem a zajok és a beszéd hiánya, sokkal több annál olyan nyilvánvaló dolgokra mutat rá, amik ott voltak az orrunk előtt, mégsem láttuk.

Ennek lehet az is a következménye, hogy amikor választás elé állunk például továbbtanulás terén, nem tudjuk mit szeretnénk, ezért elmegyünk egy random egyetemre, ami nem tetszik, ezért abba hagyjuk és ott tartunk, hogy nem tudjuk mit kezdjünk magunkkal. Ez csak egy példa volt a sok közül, hogy milyen következménye lehet annak, ha az embernek nincsenek csendjei. Néha minden csak akkor kezdődik, ha csendbe tudunk maradni. Van, aki úgy gondolja, hogy a legnagyobb dolgok az emberrel csendben történnek.

Ezért én csak biztatni tudlak titeket arra, hogy néha lépjetek ki a technikai világ körforgásából. Legyenek csendjeitek!

Címkék#Séta-Uzoni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!