Salgótarján

2021.07.31. 11:00

Újra aktív a szlovák önkormányzat

Az elmúlt másfél évben a gazdasági, társadalmi élet minden területére hatással volt a pandémia, minthogy a szükségszerű szigorítások, megkötések alaposan megnehezítették a tevékenységüket. Így voltak ezzel az úgynevezett civil szervezetek, közösségek, egyesületek is.

Cs. B.

Kénytelen volt korlátozni tevékenységét Salgótarján Megyei Jogú Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzata is, amely örömmel vette, hogy tervbe vett programjainak egy részét immár megrendezheti.

E gondolat szellemében rendezték meg néhány nappal ezelőtt – a tavalyi pünkösdről elhalasztott – zempléni kirándulásukat is, amelyen 31, döntő többségében nyugállományú érdeklődő vett részt. Dr. Egyed Ferdinánd önkormányzati elnök elmondta – mintegy az általános véleményt tolmácsolva –, hogy sok új, emlékezetes élményben volt részük. Szlovákiában jártak például a híres Martonházi-aragonitbarlangban, amely a világörökség részeként különleges természeti látnivalókat kínált. Pálházán – amely Magyarország legkisebb népességű és legészakibb fekvésű városa – utaztak az állami erdei vasúton. Sárospatakon a történelmi emlékekkel, Füzéren a várral és a tájházzal ismerkedtek, Mádon megtekintették a felújított zsinagógát, voltak Rudabányán és Erdőbényén is, Tokajban pedig nem maradhatott ki a borkóstolás.

A nemzetiségi önkormányzat jelentős eseményre készül: július 30-án, pénteken, azaz holnap 18 órai kezdettel a megyeszékhelyi Fő téren rendezi meg tizenhetedszer hagyományos programját, a Tarjáni Folk és Szlovák Napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!