Komfortos körülmények

2021.05.30. 21:00

Nyolc színészlakás működik a salgótarjáni garzonházban

A 2012-ben létrejött Zenthe Ferenc Színház szűk évtizedes tevékenysége eredményeként immár kiemelt minősítéssel, jelentős állami és önkormányzati támogatással, számos szakmai elismeréssel és nem utolsósorban közönségsikerrel rendelkező kőszínházként működik.

Cs. B.

Évadonként – a járványmentes időszakban – mintegy kétszáz előadással s megközelítőleg nyolcvanezer nézővel büszkélkedhet.

A még színvonalasabb művészeti munka egyik fontos követelménye, hogy a nem helyi lakos társulati tagok közül egyre több színész, munkatárs folyamatosan itt, a színház székhelyén tartózkodjon, esetleg hosszabb időre ide is költözzön. Ehhez elengedhetetlenül szükséges volt a lakhatási feltételek biztosítása, amely érdekében a teátrum kéréssel fordult Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatához, hogy a színház részére nyolc önkormányzati lakást adjon ingyenes használatba azzal a megkötéssel, hogy a közüzemi költségeket az intézmény viseli.

A tanítónőt még zártkörűen vitték színre
Fotó: Ladóczki Balázs

A városi közgyűlés támogató döntését követően a színház a garzonházban nyolc lakást teljeskörűen felújított és berendezett. E beruházáshoz az Emberi Erőforrások Minisztériuma tizenötmillió forintos támogatást nyújtott. Ezenkívül a társulat saját forrást és számos helyi vállalkozó felajánlásait felhasználva végeztette, illetve végezte el a szükséges munkálatokat. Az igényesen, komfortosan felújított és berendezett lakások elkészültek, s az érintettek örömmel vették használatba ideiglenes otthonaikat. Valamennyien megelégedéssel nyilatkoztak a körülményekről.

A Zenthe színházban múlt héten lezajlott egy próbahét, amelynek végén Bródy Sándor A tanítónő című, Kiss Domonkos Márk rendezte színművét még zártkörűen vitték színre. A darabot terveik szerint a pandémiás időszakban már szintén elkészült másik két produkcióval – Tamási Áron Énekes madárjával és Luigi Pirandello IV. Henrikjével – együtt szeptemberben mutatják be. Csakúgy, mint a bérletsorozatokban meghirdetett, de le nem játszott többi előadást is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!