Mikszáth Kálmán Társaság

2022.08.30. 17:21

Irodalmi emlékek nyomában túráztak a nógrádi és szlovákiai tájakon

Miután 1993-ban alakult, immár a 29. évében jár a Madách-díjjal elismert Mikszáth Kálmán Társaság. Mint elnevezése is mutatja, elsősorban a jeles palóc író munkásságát, szellemiségét kívánják éltetni, de előszeretettel keresnek fel más irodalmi, művészeti emlékhelyeket is. A tagság többsége nyugdíjas­korú, ennek megfelelően elsősorban az ő érdeklődésükre, aktivitásukra számíthat a vezetőség.

Cs. B.

Az egykori vármegyeháza épületét is meglátogatták

Forrás: MW

Fotós: Bach Máté

Mint Ba­gyinszky Istvánné, a társaság titkára elmondta, az író születésének 175. évfordulója alkalmából a közelmúltban két kiránduláson vettek részt és már egy ideje tervezik a hagyományos októberi horpácsi Kálmán-nap programját is. A szlovákiai irodalmi tanulmányút Mikszáth szülőfalujában, Szklabonyán, az ottani emlékmúzeumban kezdődött, majd Ebecken, Nagykürtösön, Nóg­rádszentpéteren, Al­sóesztergályon és Lónyabá­nyán folytatódott. Minden helyszínen sok új, érdekes ismerethez juttatta a résztvevőket dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész, a társaság örökös elnöke. 

Az augusztus közepén megtartott balassagyarmati, mohorai kirándulást Pásztor Sándor, a társaság alelnöke szervezte. Az egykori megyeszékhelyen – Mikszáth és Madách városában – meglátogatták az ikonikus, történelmi épületeket – köztük a volt megyeházat – és jártak Szabó Lőrinc és Petőfi Sándor emléktáblájánál is. Innen Mohorára utaztak, s Mikszáth felesége, Mauks Ilona előtt rótták le tiszteletüket. Az október közepi Mikszáth-nap programja mostanában konkretizálódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában