Szórakozás

2022.08.11. 17:38

Betyárasztal alatt tartják a fesztivált Cserháthalápon

Színes programkínálattal készülnek szombatra a házigazdák.

Hegedűs Henrik

Cserháthaláp, Betyárasztal Fesztivál

Forrás: Nool.hu archív

A legenda szerint a Mohora és Cserháthaláp között, a keleti oldalon magasodó hegyhát egyik terebélyes fennsíkján találkoztak egykor rendszeresen a környék bujkáló szegénylegényei. Innen tökéletesen belátták a vidéket, gyorsan észlelhették a pandúrok vagy csendőrök mozgását, vagy ha esetleg nem várt zsákmány ígérkezett az úton a port felverő egy-egy jól megrakott szekér képében. Az utókor az emelkedőn található tágas területet Betyárasztalnak hívja, és erről kapta a nevét a cserháti kisközség nyári fesztiválja is.

Az augusztus 13-i eseményre a házigazdák igen széles programkínálattal várják a vendégeket a művelődési ház udvarára, és az épülettel szemközti széles rétre. Szombaton délelőtt tartják meg a falu történelmi emlékparkjának névadó ünnepségét, valamint a művelődési házban megnyílik a településhez kötődő Szabó Kata képzőművész kiállítása.

A délután során a szabadtéri színpadon egymást érik a fellépők: a helyi hagyományőrzők mellett műsort adnak a herencsényiek, szügyiek, kemenceiek, nógrádsipekiek, százdiak, bujákiak és becskeiek, eközben a réten a gazdafogat-hajtó versenyt élvezhetik az érdeklődők, ugyanitt a kézművesek vásárában is bőven bolyonghat a látogató. A színpadnál lesz a korábban meghirdetett bor, pálinka – és süteményverseny eredményhirdetése, és a legszebb viseletek is megmérettetik magukat. Természetesen az esti órák szintén kellemes szórakozást ígérnek mindenkinek, benne a Bodri és a Miskakancsó együttes koncertjével, míg a szabadtéri bálon a Kikindai Betyárok zenekara nyújtja a talpalávaló muzsikát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!