Kultúra

2022.06.05. 19:00

Különleges kiállítással is készül a szécsényi múzeum

Az MNM Kubinyi Ferenc Múzeumban június 25-én, szombaton 18 órai kezdettel ismét megrendezik az elmúlt években is sikeres Szent Iván szépe tradicionális viselet bemutatót. Az eseményre a nyári napfordulón, a Múzeumok Éjszakája alkalmából kerül sor.

Sz. F.

Dr. Limbacher Gábor, a múzeum igazgatója tájékoztatott a programokról

Forrás: NMH/Sz.F.

Dr. Limbacher Gábor, a múzeum igazgatója elmondta: hét kategóriában várják a jelentkezőket a Szent Iván szépe tradicionális viselet bemutatóra a Kárpát-medence bármely etnikuma által, bármely településen hagyományosan hordott viseletek bemutathatók. Az polgári és úri hagyományos öltözködésre is várják a népviseletbe öltözött indulókat. Az est során szó lesz arról is, hogy egyes településeken milyen hagyományai vannak a Szent Iván-éji szokásoknak. 

A kastély utolsó arisztokrata tulajdonosa, báró Lipthay Béla 130 évvel ezelőtt, május 28-án született. Ebből az alkalomból a családdal egyeztetve július 16-án a Nemzet Szolgálatában címmel rendeznek kiállítást, amely áttekintést ad a báró életéről, bemutatja a család egykori értékeit. Ezek egy része magántulajdonban van, de a kiállításon most láthatók lesznek. Ilyen például az a XVII. században készült barokk festmény, amelyet 1918-ban Lipthay Béla házasságkötése alkalmából kapott nászajándékba. A család több tagja is különböző tárgyakat ajánlott fel a tárlat anyagába, amelyekkel a kastély berendezésének egykori hangulatát is szeretnék megidézni. 

A múzeum egyik fő mecénása, az egykori szécsényi diák, a szentlőrinckátai Balázs Lajos eddig több mint 20 millió forint értékben adományozott festményeket, Kovács Margit-kerámiákat az intézménynek. Most újabb műtárgyakat kapott tőle a múzeum. Dr. Limbacher Gábor kiemelte, hogy reményeik szerint az eddig és a most kapott ajándékokból időszaki kiállítást rendezhetnek a Múzeumok Éjszakáján. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!