Szabályszegés

2022.06.20. 09:00

Kipontozhatják magukat a szabályszegők nógrádi sofőrök

Valószínűleg a legtöbb sofőr tisztában van azzal, hogyha szabályszegést követ el, akkor az esetleges bírság mellé úgynevezett előéleti pontokat is kap.

F. O.

Traffipax mögött. Sok gondot okoz a gyorshajtás

Forrás: NMH | Archív fotó

Traffipax mögött. Sok gondot okoz a gyorshajtás

Forrás: NMH | Archív fotó

Tamás-Kovács Andrea, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense portálunknak elmondta: kormányrendelet szól arról, mely cselekmények tartoznak a pontrendszer hatálya alá. Arról is, hogy egyes jog- és szabálysértések, bűncselekmények esetén mennyi előéleti pontot kell kiszabni a járművezetőre. 

– Ezt jogerős határozatban állapítják meg, a keltezésétől számított három évig maradnak érvényben az előéleti pontok. Abban az esetben, ha valaki eléri a tizenhármat, a nyilvántartó értesíti a sofőrt és tájékoztatja, hogy lehetősége van pontok csökkentésére, amennyiben él az utánképzés lehetőségével. A járművezető emellett figyelmeztetést is kap a felső pontérték elérésének a következményeiről – fejtette ki a szakember. 

Mint mondta, ha valaki eléri a 18 előéleti pontot, akkor az illetékes kormányhivatal visszavonja a sofőr jogosítványát. Ám ameddig nem érte a maximumértéket, addig a sikeres önkéntes utánképzéssel – 13 pontig – 9, illetve – 14–17 pont között – 6 ponttal tudja csökkenteni a büntetését. 

Minden járművezető díjmentesen tájékozódhat az adatairól a nyilvántartóban, valamint a lakóhely szerinti okmányirodában. Ez év május 10-től lehetősége van bárkinek lekérdezni a meglévő pontjainak számát az ügyfélkapu-azonosítójával, telefonos azonosító kóddal, e-személyi okmánnyal vagy videótechnológián keresztüli azonosítással. 

Érdemes tudni, hogy nem minden közúti szabályszegés esetén jár pontbüntetés, mert – ahogy fent is említettük – jogszabály határozza meg, hogy mikor kell alkalmazni ezt az eszközt. 
Tisztában kell azonban azzal is lenni, hogy ha valaki egyszerre több szabályszegést követ el, akkor az eljárás során úgymond „halmazatot” is megállapíthatnak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában