Ének

2022.05.22. 20:31

Rendhagyó énekórán tanultak csujogatni a gyarmati gyerekek

A város három oktatási intézményében tartott rendhagyó énekórát a Muzsikás együttes.

V. E.

Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tanke­rületi Központ igazgatója elmondta: a Dózsa György Általános Iskola, a Szabó Lőrinc Általános Iskola és a Mosoly EGYMI diákjai ismerkedhettek meg zenetörténeti érdekességekkel és népi hangszerekkel a különleges tanórán. 

– A több mint 40 éve alakult zenekart Magyarország egyik zenei nagyköveteként tartják számon, akiknek elsőként sikerült elfogadtatniuk a világban a magyar népzenét mint önálló zenei stílust. Az alsósok és felsősök is élvezték a foglalkozást. Az előadások során a gyerekek hallhattak egyebek mellett Kodály Zoltán és Bartók Béla új magyar zenéinek fontosságáról, illetve a magyarságra jellemző zenei dallamokról. A tanulók különböző hangszerekkel is megismerkedhettek, így például a hosszú furulyával, a hegedűvel, a tamburával, és a Keleti-Kárpátokban ismert gardonnal – mondta Nagyné Barna Orsolya. 

Hozzátette: a Magyar Örökség, és Kossuth-díjas Muzsikás együttes tagjai csujogatni is megtanították a tanulókat. 
 

Címkék#csujogat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!