Kórusfesztivál

2022.05.19. 17:00

Kodály Zoltánra emlékeztek a szécsényi kórustalálkozón

Az elmúlt hétvégén nemzetközi kórusfesztiválon vett részt Szécsényben a Salgótarjáni Pedagóguskórus.

Sz. F.

Forrás: Beküldött

A városi művelődési központ nagytermében megtartott találkozó apropóját Kodály Zoltán születésének 140,. halálának 55. évfordulója adta. Az ünnepélyes megnyitón előbb a fővédnök, Balla Mihály országgyűlési képviselő beszéde hangzott el, majd a város polgármestere, Stayer László mondta el gondolatait Kodály Zoltán életének néhány érdekes történetét megvilágítva.

– A fellépő kórusok között a Salgótarjáni Pedagóguskórus előadása utolsónak került sorra, ami nagy felelősség, hiszen a szervezők mindig a a végére hagyják a „csattanót”, tehát igyekeznünk kellett, hogy eleget tudjunk tenni az előzetes elvárásoknak – mondta Boros Ágnes, a Salgótarjáni Pedagóguskórus elnöke, hozzátéve: – Baárné Dicse Zsuzsanna úgy válogatta össze műsorunkat, hogy az maradék nélkül a mester előtt tisztelegve, csak az ő műveiből álljon. Az 1797-es Bozóky-ének­könyv­ben fellelhető szöveg 1938-as megzenésítését, Az Ének Szent István királyhoz című négyszólamú mű kisebb vegyeskari változatát adták elő. – A Baárné Dicse Zsuzsanna által vezényelt mű előadása során különösen a versszakokat lezáró harmóniák sikerültek gyönyörűen – idézte fel az elnök.

Második számként egy régi magyar diákköszöntőt énekeltek latinul. A karnagy most Boros Istvánné volt. Ezt követően a Balassi versére komponált Szép könyörgés csendült fel. – Véleményem szerint ez a dal volt a találkozó legnehezebb műve, bizony nem minden kórus meri műsorára tűzni – fűzte hozzá Boros Ágnes.Végezetül Kodály Stabat Materét dirigálta Radnai Zsuzsa. A koncert az ismert, de manapság ritkábban énekelt Forr a világ kezdetű kánonnal zárult az összkar előadásában.

– Úgy érzem, jól sikerült a koncert, és mi is derekasan helytálltunk. Köszönet városunk önkormányzatának, hogy lehetővé tette részvételünket. Mi pedig – mint mindig – igyekeztünk öregbíteni a megyeszékhely jó hírnevét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!