előadás

2021.11.23. 11:00

A hagyományok jegyében szólt a zene Szécsényben

– A népzene a természet tüneménye. Ugyanazzal a szerves szabadsággal fejlődött, mint a természet egyéb élő szervezetei, a virágok, az állatok. Épp ezért olyan gyönyörű, olyan tökéletes. Ezek a dallamok a művészi tökéletesség megteremtői, példái annak, miként lehet a legkisebb formában, a legszerényebb eszközökkel valamennyi zenei gondolatot a legtökéletesebben kifejezni – idézte Bartók Béla gondolatát Jambrik Zsolt a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumban, a Népzene hagyományai jegyében rendezett koncert szóvivőjeként.

Sz. F.

Társa, Kiss Gabriella hozzáfűzte: Bartók Béla születésének 140. és Ádám Jenő születésének 125. évfordulója alkalmából rendezett koncertjükön a hagyományok jegyében állították össze műsorukat. Mórus Tamásra hivatkozva elhangzott, a hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása. A szóvivő hozzáfűzte: fontos, hogy a fiatalokban generációkról generációra megismerjék és közvetítsék értékeinket.

A balassagyarmati Pásztor Nelli és Szalay Benedek Mózes, Lévárdi tanárnő növendékei, zongorajátékukkal alapozták meg az est jó hangulatát. A Vissi d’Arte Művészeti Együttes tagjai, Varga Ivett és Jambrik Zsolt énekükkel, Kiss Gabriella furulyajátékával, Lévárdi Beáta pedig zongorajátékával melengette meg a közönség szívét. Az Erkel Ferenc Vegyeskar Lévárdi Beáta vezényletével szép ívű népdalcsokrot adott át a közönségnek. A kórus tagjainak arcáról sugárzott az éneklés szeretete.

A műsorban dr. Limbacher Gábor, a múzeum igazgatója Szent Márton napja alkalmából áttekintést adott Szent Márton életútjáról. Az előadóknak köszönhetően a szép számú közönség a zene, a dalok ölelésében tölthetett el másfél órát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!