Nézsa/Horpács

2021.10.01. 15:00

A nagy palóc íróra emlékeznek

Az 1993-ban alakult Madách-díjas Mikszáth Kálmán Társaság hosszú évek óta megrendezi az őszi Kálmán-napi rendezvénysorozatot a nagy palóc íróra való emlékezés jegyében.

Cs. B.

Ez évben talán a korábbiaknál is gazdagabb program várja október 9-én, szombaton a tagokat, érdeklődőket. Ezen a napon 11 órakor a Nézsai Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola igazgatója, Sztankóné Steflik Éva igazgató üdvözli és tájékoztatja a megjelenteket az intézményben folyó munkáról, a Reviczky-kastélyról és a megújult parkról. Az úgymond hagyományos rendezvény Horpácson 13 órakor kezdődik.

Az ünnepség a Mikszáth Kálmán Emlékmúzeum előtti ifj. Szabó István szobrászművész által készített immár ikonikus szobornál kezdődik. Molnár Zoltánnak, a település polgármesterének, illetve dr. Kovács Annának, a Mikszáth Kálmán Társaság elnökének köszöntője után Medvácz Lajos, Balassagyarmat nyugállományú polgármestere mond ünnepi beszédet.

A rendezvény 14 órakor a faluházban a társaság aktuális közgyűlésével folytatódik. Ennek előadója dr. Kovács Anna lesz. 15 órától könyvbemutatókra kerül sor. A Horpácsi Fundus Közalapítvány 20 éve című kötetet, illetve az alapítványt Gere László elnök és dr. Németh János, a kiadvány szerkesztője mutatja be. A hazatalált Mikszáth című kiadvánnyal vetített képes illusztrálás keretében Pásztor Sándorné nyugalmazott balassagyarmati magyartanár, a társaság egyik törzstagja interpretálásával ismerkedhetnek meg az emléknap résztvevői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!