Szurdokpüspöki

2021.07.31. 09:00

Vajon meddig él a szülőföld emléke bennünk?

Nem sok községben jelenik meg rendszeresen helyi újság: a Szurdokpüspöki Hírmondó a kivételek egyike.

Csongrády Béla

A lap a XXVII. évfolyamában jár, a közelmúltban jelent meg idei második száma. A többek által készített, az önkormányzat által támogatott kiadvány élén 2016 óta Kerekes Lajos áll főszerkesztői minőségben. Nevezett éveken át volt a Nógrád Megyei Hírlap térségi tudósítója, külső munkatársa. E munkája során szerzett szakmai ismereteit, jó emberi kapcsolatait eredményesen kamatoztatja immár nyugállományú szerkesztőként is.

A település életét sokoldalúan bemutató legújabb számban éppen az ő ötlete, kezdeményezése alapján indult útjára egy új rovat Vajon meddig él a szülőföld emléke bennünk? címmel. Ennek megfelelően e kérdésre a tervezett sorozatban a Szurdokpüspökiből eltávozottak körében keresi a választ. Elsőként egy volt osztálytársát kereste meg a megszólított véleménye megfogalmazásának szándékával. Az évtizedek óta a Budapesthez közeli kisvárosban, Gyálon élő Lakos Péterné Kiss Klára érzékelhető örömmel tett eleget a felkérésnek, merthogy szívéhez, lelkéhez közeli gondolatokat fejthetett ki.

Elmondta, hogy olyan örökséget vitt magával, amely élete végéig kamatozni fog számára. Testvérével együtt anyagiakban nem bővelkedő, de boldog, vidám, önfeledt gyermekkoruk volt, amelyet egyrészt szüleinek, a feltétel nélküli szeretetteljes családi légkörnek, másrészt a csodálatos természeti környezetnek, a helyi iskolának, tanárainak, egykori társainak köszönhet. Szép szavakkal emlékezik a különböző évszakokban szerzett felejthetetlen élményeire. Ő maga is pedagógus volt – tizennyolc éves korában akkor került el a faluból, amikor az egri főiskolára ment tanulni –, s úgy érzi, hogy négy évtizeden át, pedagógusi és szülői hivatásának gyakorlása közben jól hasznosította, továbbadta a Szurdokpüspökiből hozott muníciót: a másokról való gondoskodást, az erőt, a kitartást, a természet feltétel nélküli szeretetét, igazolva a rovat Fekete István jeles írótól származó mottóját: A szülőföld szálai örök összekötők a tájjal, a földdel, amiből az ember lett és amivé lesz, és nem szakadhatnak el soha.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!