zene

2021.07.02. 09:00

Szécsényben hirdetik a klasszikus muzsika szépségét

Lévárdi Beáta ének-tanár, karnagy, Varga Ivett ének-zene tanár és Jambrik Zsolt énekes 2012-ben alakította meg a Vissi d’ Arte Művészeti Együttest. Az volt a céljuk, hogy minél szélesebb körben megismertessék és megszerettessék a klasszikus zenét.

Szenográdi Ferenc

Varga Ivett, Lévárdi Beáta és Jambrik Zsolt, a Vissi d’ Arte Művészeti Együttes tagjai egy szécsényi próbájukon

Forrás: NMH

Fotó: Sz.F.

Jambrik Zsolt, a basszus szólamok énekese elmondta, hogy hivatásuk a Vissi d’ Arte, vagyis a művészetnek élni és azt szolgálni. A tehetséges fiatal örömmel vesz részt a csoport munkájában. – Jó érzés megtapasztalni, hogy a különböző korosztályok szeretik, élvezik a komolyzenét. Repertoárunkban énekes és hangszeres művek is szerepelnek.

Lévárdi Beáta az együttes alapítója, vezetője a célok között említette, hogy főleg a fiatalsághoz szeretnék kicsit közelebb hozni a klasszikus muzsikát. – Lassan tíz éve járjuk Nógrád megye iskoláit, ahol ismeretterjesztő koncerteket tartunk. Az elmúlt két évben kevesebb fellépésünk volt, de amikor lehetőség adódott rá, mentünk és szerepeltünk.

A csodás szoprán hangú Varga Ivett ének-zene tanár kiemelte: felemelő érzés látni, megtapasztalni a közönség arcán, hogy egy hullámhosszon vannak velük, élvezik és átélik az előadást.

Varga Ivett, Lévárdi Beáta és Jambrik Zsolt, a Vissi d’ Arte Művészeti Együttes tagjai egy szécsényi próbájukon
Fotó: Sz.F. / NMH

A trió tagjai szóltak a zene lelket gyönyörködtető erejéről, amely a művelőire és hallgatóira egyaránt hat, boldogabbá, harmonikusabbá teszik életüket. Az egyesület pár éve Kiss Gabriella tanárnő személyével bővült, ő a csoport narrátora. Az együttes múzeumokban, templomokban is ad hangversenyeket.

Lévárdi Beáta kiemelte az együttes ismeretterjesztő szerepét. A koncerteken a zene mellett bemutatják a mű keletkezésének körülményeit, szólnak a zeneszerző életéről, munkásságáról is. Gyakran játékos különórákat is tartanak az iskolákban. Szereplési lehetőségeiket a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!